Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

deutsche welle

Švedska i Danska namjeravaju uvesti “korona-pasoš”

Švedska i Danska namjeravaju do ljeta uvesti digitalni “korona-pasoš” između ostalog i zbog olakšanja putovanja. Ko bi mogao od ove mjere profitirati? I šta pripremaju ostale zemlje?

Švedska je do sada bila poznata zbog svog posebnog načina borbe protiv pandemije koronavirusa. Umjesto zatvaranja, kao što je bio slučaj u ostalim evropskim zemljama, švedske vlasti su na početku računale s tzv. imunitetom krda a kasnije i zdravim ljudskim razumom. I zbog takve politike požnjele mnoge kritike. Do sada se, prema podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins, u Švedskoj koronavirusom zarazilo 600.000 građana.

Švedska se sada, sa susjednom Danskom, također odlučila za drugačije rješenje od svih ostalih i planira do ljeta uvesti digitalni “korona-pasoš”, piše Deutsche Welle.

Za koga je “korona-pasoš”?

Prije svega bi, kako objašnjava Anders Ygeman, ova digitalna potvrda o vakcinisanju trebala poslužiti kao dokaz o vakcinisanju protiv koronavirusa. Istovremeno bi ovaj korona-pasoš mogao nositelju omogućiti posjet kulturnim ili sportskim priredbama ili omogućiti slobodna putovanja. Infrastruktura za kontrolu ovog dokumenta bi trebala biti pripremljena do 1. juna.

Danska je još prije Švedske predstavila ovu vrstu dokumenta koji bi, prije svega, poslovnim ljudima trebao olakšati putovanja. Korona-propusnica u Danskoj bi trebala biti ili u formi unosa na internetskoj stranici danskog ministarstva zdravstva ili u pametnom telefonu nositelja.

Gdje su Danska i Švedska kad je vakcinisanje u pitanju?

No trenutno u obje skandinavske zemlje samo mali broj građana može profitirati od projekta digitalnog korona-pasoša. Prema podacima internetske platforme “Our World in Data” u Danskoj je do sada (stanje 14.2.) vakcnisano svega 6,87 posto građana, u Švedskoj 4,53. Stanje u ove dvije zemlje je dakle slično kao i u Njemačkoj gdje je do sada korona vakcinu primilo svega 4, 95 posto stanovništva. Slično je i u ostatku Evropske unije. Za usporedbu, u Izraelu je već vakcinisano 74 posto stanovništva.

Koliko će se Šveđana vakcinisati je upitno. Zemlja slovi kao posebno skeptična prema vakcinisanju otkako su se prije deset godina nakon vakcinisanja protiv svinjske gripe pojavili masovni zdravstveni problemi kod djece. Stotine vakcinisanih je nakon toga dobivalo napade narkolepsije što je prouzročilo jedan od najvećih medicinskih skandala u istoriji zemlje. I to Šveđani još uvijek dobro pamte.

Ko bi mogao biti uskraćen?

S korona-pasošem bi vakcinisani mogli uživati povlastice. Ono što na početku zvuči pozitivno istovremeno skriva i činjenicu da bi neko u isto vrijeme mogao ostati uskraćen. Kritičari u povlasticama za vakcinisanje vide i neku vrstu prisile na vakcinisanje na mala vrata, nešto što političari vehementno negiraju. To bi moglo, kako kaže njemački ministar unutrašnjih poslova, dodatno podijeliti zemlju. Ali i ugroziti povjerenje u politiku koja je do sada odbijala uvesti obavezu vakcinisanja.

Osim toga, kako nadalje glasi kritika, toliko dugo dok vakcina nema dovoljno pa se tako ni ne mogu vakcinisati svi koji bi to željeli, povlastice za one s “korona-pasošem” bi bile nepravedne. Osim toga mnogi se iz zdravstvenih razloga, poput alergija ili trudnoće, ne mogu biti vakcinisani. Oni svi bi, bez vlastite krivnje, bili isključeni što se privilegija tiče.

Šta planiraju ostale evropske zemlje?

Još neke zemlje, poput Grčke, Kipra ili Španije također traže uvođenja neke vrste “korona-pasoša” koja bi vakcinisanim omogućila slobodno putovanje. Što bi dobro došlo i turističkoj branši u ovim zemljama. U Poljskoj i Rumuniji su već sad vakcinisani nakon ulaska u zemlju oslobođeni obaveze karantene.

No o nekoj vrsti propusnice za vakcinisane se glasno razmišlja i na nivou Evropske unije. Povjerenica za zdravstvo Evropske komisije Stela Kiriakides je doduše rekla kako ne želi “korona-pasoš” nego certifikat o vakcinisanju koji bi za razliku od ostalih rješenja koja sadrže samo informaciju o tomu da je osoba vakcinisana, sadržavao sve informacije o vakcini.

Kiriakides smatra da bi od ovih informacija mogla profitirati nauka. “To bi nam dalo uvid u razvoj virusa i eventualne popratne pojave koje se pojavljuju sa zadrškom”, kaže povjerenica. Osim toga bi certifikat olakšao medicinski tretman i u ostalim EU zemljama.

Hoće li i Njemačka uvesti “korona-pasoš”?

Uvođenje neke vrste propusnice za vakcinisanje je trenutno u Njemačkoj malo vjerovatno. Nedavno se i Njemačko etičko vijeće jasno izjasnilo protiv ovakvog mehanizama koji bi vakcinisanima donio prednosti. Glavni argument glasi kako se trenutno ionako još ne može znati mogu li vakcinisani i dalje prenijeti virus ili ne. Nošenje maske i održavanje razmaka je i dalje za sve obaveza. Ako se u međuvremenu naučno dokaže da vakcinisani ne mogu prenijeti virus, vijeće je spremno preispitati svoju odluku.