Globus

sastanak u berlinu

Švedska i Finska će sutra od Erdogana tražiti podršku za ulazak u NATO

13/05/2022

Potrebni su glasovi svih zemalja da bi se novu članicu primilo u Savez

Švedska i Finska planiraju sutra u Berlinu razgovarati s Turskom, pošto se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan usprotivio njihovom ulasku u NATO, saopćila su njihova ministarstva vanjskih poslova.

Švedska ministrica Ann Linde “imat će priliku razgovarati o eventualnoj švedskoj kandidaturi” s turskim kolegom na predviđenom neslužbenom sastanku ministara NATO-a na koji su pozvane Švedska i Finska, rekla je u izjavi za francusku novinsku agenciju.

“Nadam se da ćemo dobiti pozitivne poruke svih trideset članica NATO-a. Mnogi od trideset saveznika javno su izrazili podršku Švedskoj i Finskoj”, rekla je.

“Turska vlada nam nije direktno uputila takvu poruku”, dodala je Linde.

Na press konferenciji koja se u isto vrijeme održavala u Helsinkiju, i finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da želi “nastaviti razgovore” s turskim ministrom Mevlutom Cavusogluom.

“Mislim da nam treba strpljenja u ovom procesu i da se to ne može uraditi u jednom danu (…) Postupajmo korak po korak”, rekao je, podsjetivši da Finska još nije službeno predala kandidaturu.

Potrebni su glasovi svih zemalja da bi se novu članicu primilo u Savez, što Tursku dovodi u poziciju da može blokirati kandidature dviju nordijskih zemalja koje se očekuju u narednim danima.

Članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo bi “pogreška”, kao što je bilo i pristupanje Grčke Sjevernoatlantskom savezu, ocijenio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.