Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Magdalena Andersson

Švedska neće dijeliti s Rusijom nalaze istrage eksplozija na Sjevernom toku

magdalena andersson fena

Prošle je sedmice ruski premijer Mihail Mišustin poslao pismo švedskoj vladi u kome zahtijeva da se ruskim vlastima i Gazpromu omogući da učestvuju u istrazi, što je Švedska odbila

Švedska neće dijeliti nalaze istrage eksplozija na plinovodu Sjeverni tok s ruskim vlastima ili s Gazpromom, izjavila je švedska premijerka Magdalena Andersson u ponedjeljak.

Švedska istraga mjesta zločina na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 koji prebacuju gas od Rusije prema Evropi pronašla je dokaze o detonacijama i tužioci sumnjaju na sabotažu.

Prošle je sedmice ruski premijer Mihail Mišustin poslao pismo švedskoj vladi u kome zahtijeva da se ruskim vlastima i Gazpromu omogući da učestvuju u istrazi, što je Švedska odbila.

Andersson je u ponedjeljak izjavila da Švedska neće čak ni dijeliti nalaze o eksploziji, koja se desila u švedskoj ekonomskoj zoni, s ruskim vlastima.

– U Švedskoj su naše preliminarne istrage povjerljive, i to se, naravno, također odnosi i na ovaj slučaj – izjavila je ona novinarima.

Andersson je, ipak, kazala da Švedska nema ovlasti da zaustavi ruska plovila da obilaze mjesta eksplozija sada kada je istraga na mjestu zločina zaključena.

– Švedska ekonomska zona nije teritorija koju Švedska namjerava da izloži. Sada smo uklonili kordone nakon čega će također biti moguće da i drugi brodovi ostanu u toj regiji, tako pravila funkcioniraju – kazala je.

Švedske i danske vlasti istraživale su četri curenja nakon što su plinovodi, koji povezuju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora i postali su žarišna tačka u ukrajinskoj krizi, oštećeni u prošlom mjesecu, prenosi Reeuters.