Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poput francuza

Švedska osnovala agenciju za borbu protiv dezinformacija uoči općih izbora

svedska (1)
FOTO: Twitter

Naredni švedski izbori zakazani su za 11. septembar

Švedska, koja održava opće izbore u septembru, pridružila se Francuskoj u stvaranju agencije za borbu protiv dezinformacija.

Zadatak Švedske agencije za psihološku odbranu je “da brani naše otvoreno i demokratsko društvo i slobodno mišljenje identifikujući, analizirajući i odgovorajući na neprimjerene uticaje i ostale informacije koje navode na pogrešan trag usmjerene protiv Švedske i švedskih interesa”, saopćila je švedska vlada.

Agencija, koja je počela s radom 1. januara, ima za cilj “razviti i ojačati ukupne kapacitete društva za psihološku odbranu”, navodi vlada.

Švedska vlada, koja nije imenovala nijednu zemlju za koju sumnja da učestvuje u kampanji širenja dezinformacija, saopćila je da će “pružiti podršku stanovništvu, agencijama, lokalnim vlastima, medijima, dobrovoljačkim organizacijama i građanskom društvu u cjelini, te raditi na pojačanoj saradnji između tih aktera”.

Naredni švedski izbori zakazani su za 11. septembar.

Prema istraživanjima raspoloženja birača, da su izbori danas blok lijevog centra bi pobijedio.

Francuska, koja održava predsjedničke izbore u aprilu, uspostavila je agenciju u prošloj godini za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze od drugih zemalja, prenosi AP.