Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Većina vakcinisana

Švedska ukinula restriktivne mjere protiv koronavirusa

Svedska_korona_Xinhua (1)

U saopćenju se dalje navodi da će nošenje maske i PCR testiranja i dalje biti obavezno za putnike u avionima jer je to međunarodna norma uvedena u jeku pandemije

Direkcija za javno zdravstvo Švedske saopćila je da pandemija COVID-19 stavljena pod kontrolu u toj zemlji i da su ukinute sve mjere uvedene u borbi protiv širenja koronavirusa.

U saopćenju se navodi da su restriktivne mjere relaksirane od početka juna, a da su od danas sve ukinute, javlja Anadolija.

U Švedskoj je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 83,6 posto punoljetnog stanovništva, a 76,5 posto te populacije je primilo i drugu dozu. Od danas u Švedskoj počinje davanje trećih doza vakcine.

U saopćenju se dalje navodi da će nošenje maske i PCR testiranja i dalje biti obavezno za putnike u avionima jer je to međunarodna norma uvedena u jeku pandemije.

Ministarstvo vanjskih poslova Švedske saopćilo je da od petka, odnosno prvog oktobra, ukida i zabrane putovanja za sve države.

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je od početka pandemije potvrđeno 1.149.407 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posljedica zaraze je umrla 14.851 osoba. Vlasti Švedske su početkom pandemije oklijevale sa restrikcijama, ali su posegnule za njima nakon što se strategija sticanja imuniteta krda ispostavila neuspješnom.

Danska i Norveška su ranije ukinule sve restrikcije i saopćile da su pod kontrolu stavile pandemiju COVID-19. Danska je to učinila 10. septembra, a Norveška 15 dana poslije.