Globus

2.820 osoba

Švedska zabilježila rekordan broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou

29/10/2020

Nordijska zemlja je jedna od nekoliko koje nisu uvele striktne mjere karantine

Švedska je u četvrtak saopćila najveći dnevni broj zaraženih koronavirusom, odnosno 2.820 osoba je zaraženo u posljednja 24 sata, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj zaraženih povećan je na 121.167, navodi Zdravstvena agencija Švedske.

Još sedam osoba je preminulo, čime je ukupan broj umrlih od COVID-19 povećan na 5.934.

Švedska je jedna od nekoliko zemalja koje nisu uvele stroge mjere karantine, već je išla s preporukama stanovništvu s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Ipak, u četvrtak su saopćene nove preporuke nakon povećanja broja zaraženih u Stockholmu.

Vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju boravak na mjestima među kojima su prodavnice, trgovački centri, muzeji, biblioteke i teretane. Ipak, mogu biti obavljene potrebne posjete marketima i apotekama.

”Suzdržite se od učešća u, primjera radi, sastancima, koncertima, performansima, sportskim treninzima, utakmicama i takmičenjima. Ipak, ovo se ne odnosi na sportske treninge za djecu i mlade rođene 2005. ili kasnije”, navodi se u saopćenju.

Preporučili su i izbjegavanje fizičkog kontakta s ljudima iz drugih domaćinstava.

Švedska ima najveći broj oboljelih i umrlih od COVID-19 među nordijskim zemljama, ali su brojke i dalje niže nego u najviše pogođenim evropskim zemljama među kojima su Španija, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.