Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

2.820 osoba

Švedska zabilježila rekordan broj zaraženih koronavirusom na dnevnom nivou

svedska

Nordijska zemlja je jedna od nekoliko koje nisu uvele striktne mjere karantine

Švedska je u četvrtak saopćila najveći dnevni broj zaraženih koronavirusom, odnosno 2.820 osoba je zaraženo u posljednja 24 sata, javlja Anadolu Agency (AA).

Broj zaraženih povećan je na 121.167, navodi Zdravstvena agencija Švedske.

Još sedam osoba je preminulo, čime je ukupan broj umrlih od COVID-19 povećan na 5.934.

Švedska je jedna od nekoliko zemalja koje nisu uvele stroge mjere karantine, već je išla s preporukama stanovništvu s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa. Ipak, u četvrtak su saopćene nove preporuke nakon povećanja broja zaraženih u Stockholmu.

Vlasti su savjetovale građanima da izbjegavaju boravak na mjestima među kojima su prodavnice, trgovački centri, muzeji, biblioteke i teretane. Ipak, mogu biti obavljene potrebne posjete marketima i apotekama.

”Suzdržite se od učešća u, primjera radi, sastancima, koncertima, performansima, sportskim treninzima, utakmicama i takmičenjima. Ipak, ovo se ne odnosi na sportske treninge za djecu i mlade rođene 2005. ili kasnije”, navodi se u saopćenju.

Preporučili su i izbjegavanje fizičkog kontakta s ljudima iz drugih domaćinstava.

Švedska ima najveći broj oboljelih i umrlih od COVID-19 među nordijskim zemljama, ali su brojke i dalje niže nego u najviše pogođenim evropskim zemljama među kojima su Španija, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo.