Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedski list “Aftonbladet”: Hrvati nas vrijeđaju, ali uzimaju naš novac

kolinda

Švedski list “Aftonbladet” optužuje Hrvatsku da slavi osobe osuđene za ratne zločine i vrijeđa zapadna društva i EU, od kojih, ipak, uzima novac.

Komandant Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak popio je otrov nakon izricanja presude na Haškom tribunalu.

“To je bilo teatralno”, navodi list.

Autor tvrdi da je “javno samoubistvo logičan nastavak gorkog nihilizma, samopouzdanja i destrukcije koji su karakterisali rat u BiH”.

Tribunal je presudio da su Praljak i ostali osuđeni čelnici Herceg-Bosne bili krivi za brojne zločine, među kojima su – raseljavanje i zatvaranje civila u logore pod nehumanim uslovima, ubistva i uništavanje imovine, iskorištavanje zatvorenika za rad i u živim štitovima.

Nakon Praljkove smrti, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prekinula je posjetu Islandu, a premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je saučešće porodici, dok su ostali isticali portret Slobodana Praljka, okupljali se na trgovima i palili svijeće.

U Hrvatskom saboru održan je minut ćutanja – navodi “Aftonbladet” i ocjenjuje da se to ne bi smjelo događati u zemlji članici EU.

“To je sramota. Kult mrtvog ratnog zločinca potvrđuje zastrašujući nedostatak demokratskog instinkta”, ističe švedski list.

U tekstu se upozorava da Hrvatska nije jedina zemlja Unije sa problematičnim ponašanjem.

“Poljski režim pljuje demokratiji u lice. Rumunija i Bugarska su poznate po korupciji i izvozu ‘prosjaka’. Te zemlje su veoma različite, ali im je zajednička jedna stvar – vole naš novac”, navodi švedski list.