Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ulf Kristersson

Švedski premijer o zabrani paljenja Kur'ana: Teško da će Švedska odabrati taj put

ulf kristersson
FOTO: Government.se
Ulf Kristersson

Svaka zemlja izložena akutnim prijetnjama bira svoj način da se sa njima nosi

Ulf Kristersson premijer Švedske poručio je da njegova zemlja ne planira, poput Danske, da zabrani spaljivanje muslimanske svete knjige Kur'ana.

“Imam veliko poštovanje prema ovoj odluci koju je donijela Vlada Danske. Da bi Švedska donijela takvu odluku, mora izmijeniti Ustav. Tako da je Švedskoj teško odabrati ovaj put” rekao je Kristersson, prenosi švedski javni servis SVT.

Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strömmer rekao je da ga odluka Vlade Danske nije iznenadila.

“Odluka koju je donijela Vlada Danske vrlo je važna. Kad bismo ovdje donijeli sličnu odluku, to bi bilo dalekosežno miješanje u slobodu izražavanja. Pokušavamo pronaći rješenja uzimajući u obzir ravnotežu između sigurnosti i slobode izražavanja”, kazao je Strömmer.

Hummelgaard: Kazniti one koji spaljuju Kur'an i Bibliju u javnosti

Danska vlada je u petak saopštila da planira zabraniti paljenje Kur'ana, pošto je više skrnavljenja islamske svete knjige u toj zemlji izazvalo nezadovoljstvo u muslimanskim državama.

Danski ministar pravosuđa Peter Hummelgaard izjavio je kako će uskoro Parlament te zemlje podnijeti prijedlog zakona o zabrani napada na svete knjige.

Hummelgaard je rekao da je jedina svrha napada na svete knjige bila “stvaranje mržnje i sijanje razdora”, te da će predloženi zakon biti kombiniran sa zakonom koji trenutno zabranjuje paljenje državnih zastava.

“Ovaj zakon će kazniti one koji spaljuju Kur'an i Bibliju u javnosti”, rekao je Hummelgaard.