Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena snimka curenja plina

Švedski seizmolozi: Zabilježili smo eksplozije kod Sjevernog toka

curenje plina baltik

Upozorenja o curenju plina stigla su iz pomorske uprave u ponedjeljak u 13:52 odnosno 20:41, nakon što su brodovi otkrili mjehuriće na površini.

Kremlj je objavio da ne odbacuje mogućnost da je šteta na plinovodima Sjeverni tok u Baltičkom moru nastala sabotažom, dok Evropska komisija kaže da je preuranjeno nagađati o uzroku curenja plina u dva plinovoda koja su namijenjena za dopremu plina iz Rusije u Evropu, prenosi Index.hr.

Nord Stream AG, upravitelj plinovoda, ranije u utorak objavio je da su tri morske linije Sjevernog toka doživjele štetu “bez presedana” u jedan dan. “Ne može se odbaciti nijedna opcija”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kad je upitan o mogućnosti sabotaže.

Danska energetska uprava (DEA) kaže da curi puno plina te da je rupa na Sjevernom toku 2 velika.

Čelnik ove danske organizacije kaže da će se curenje plina nastaviti još nekoliko dana, a možda čak i sedam dana. Kaže da velika količina mjehurića na površini pokazuje da je rupa u cijevi jako velika. Danske pomorske vlasti izdale su upozorenje za plovidbu i upozoravaju brodove da ne uplovljavaju u područje pet nautičkih milja od curenja.

Danska vojska objavila je snimku iz helikoptera koja pokazuje mjehuriće na površini mora koji nastaju zbog curenja plina. Mrlja je široka više stotina metara.


Švedska nacionalna televizija SVT javlja da su seizmolozi zabilježili podvodne eksplozije u blizini plinovoda Sjeverni tok u posljednjih 36 sati. Eksplozije su zabilježene u samoj blizini mjesta gdje je došlo do curenja plina.

“Nema sumnje da se radi o eksplozijama”, kaže Björn Lund, predavač seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži, SNSN-u. Prva eksplozija zabilježena je u 2:03 u noći na ponedjeljak, a druga u 19:04 u ponedjeljak.

Upozorenja o curenju plina stigla su iz pomorske uprave u ponedjeljak u 13:52 odnosno 20:41, nakon što su brodovi otkrili mjehuriće na površini.

“Možete jasno vidjeti kako se valovi odbijaju od dna do površine. Nema sumnje da je bila eksplozija”, objavio je SVT.