“Šverc komerc”: Gube se tragovi zamrznutog mesa?!

luka-bar

Nadležni u Srbiji i Crnoj Gori negiraju da je u privatizovani dio barske luke stiglo smrznuto meso.

Turski “Port of Adrija” iz Bara navodi da nisu primali zaleđene pošiljke. Najava da pristiže brod sa tovarom smrznutog mesa u luku Bar, namjenjen potrošačima na Balkanu, “odledila” je sve državne službe i unijela paniku u narod.

I dok je priča krenula o svinjetini staroj tridesetak godina, ovih dana, procurila je informacija da se u privatizovanom dijelu barske luke pretovara smrznuta piletina.

Nezvanično, zaplijenjena je manja količina mesa na administrativnom prelazu između KiM i Srbije. Nijedna od ovih informacija nije zvanično potvrđena, a nadležne institucije u Srbiji i Crnoj Gori demantuju pokušaj šverca.

Uprava carina Crne Gore negirala je da su carinici zaplijenili meso kome je istekao rok trajanja. I glavni veterinarski inspektor Mirjana Drašković tvrdi da preko barske luke nije pristiglo neispravno meso.

U privatizovanom dijelu Luke Bar, firma “Port of Adrija” koja pretovara kontejnere, navodi da su netačne informacije da se preko njihovih izlaza pretovara “sporno” meso iz Turske.

Čak i Dragan Niković, komercijalni direktor Luke, tvrdi da u posljednja dva mjeseca nije pretovarano smrznuto meso, već samo zamrznuta riba. Kupac ne može da prepozna da li je meso bilo zamrznuto ili ne Dekan Veterinarskog fakulteta u Beogradu Vlado Teodorović objašnjava da kada se meso zamrzne, staju svi procesi, osim lipolize, promjene na mastima.

A to znači da što je meso masnije, ima manji rok upotrebe.

– Nema nikakve isplativosti da se meso drži godinama, jer niko neće tako dugo da plaća energente – objašnjava profesor Teodorović.

– Od prije pola godine i u Srbiji je zabranjen uvoz mesa starijeg od šest mjeseci, bez obzira na to što su rokovi važenja duži. A kod odmrzavanja uz drastičan pad u kvalitetu prijete i bakterije salmonela i kamfilobakter. Naročito kod pernatih životinja, gdje je povećan rizik u odnosu na druga mesa. Kupac ne može da prepozna da li je meso odmrznuto ili ne, kada ga kupuje u mesnici ili marketu – kaže profesor.

Teodorović objašnjava i pojavu smrznutog mesa iz Argentine i Brazila.

– Suština je što neke zemlje ne ispunjavaju sve odredbe konvencija o mesu, pa “izvoze” robu preko Albanije, Kosova u Srbiju na crno ističe profesor.

– Pojačana kontrola zbog migranata je dobrodošla jer je u posljednje vrijeme praktično granica zatvorena za šverc. Pojedinci su iskoristili to što je rok upotrebe zamrznutog mesa u Srbiji 12 mjeseci, a u zemaljama EU samo šest, pa kad to istekne, za relativno male pare prodaju smrznuto meso – objšnjava profesor.

On ističe da to meso nije otrovno, ali je zato niskog kvaliteta.