Crna Gora

Sveštenik u pritvoru jer nije poštivao mjere zabrane

policija cg (1)

staknuto je da je protiv njega osnovno tužiteljstvo podnijelo kaznenu prijavu za kazneno djelo “nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti”

Crnogorska policija oštro provodi mjere za sprečavanja širenja koronavirusa, pa je u nedjelju uhapsila sveštenika Srpske pravoslavne crkve koji je u crkvi u Budvi služio liturgiju pred 11 vjernika usprkos zabrani održavanja vjerskih obreda uz prisustvo građana.

Svešteniku SPC-a određen je pritvor od 72 sata, prenosi Hina.

“Sveštenik se nalazi u prostorijama za zadržavanje Centra sigurnosti u Budvi, i odbio je ponuđeni zdravstveni pregled. Osiguran mu je pristup hrani i vodi, a donijeta mu je i crkvena vjerska literatura”, saopćeno je iz vijeća koje kontrolira rad policije.

Istaknuto je da je protiv njega osnovno tužiteljstvo podnijelo kaznenu prijavu za kazneno djelo “nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti”.

Na isti način crnogorska policija postupa prema osobama koje bez dozvole napuste svoje mjesto prebivališta, prevoze više od jedne osobe u automobilu ili ako na javnom mjestu pronađu više od dvije osobe. Tako su se iza rešetaka našla četvorica stanovnika Nikšića koje je policija jučer zatekla ispred hotela Jugoslavija.

Četvorica građani Tuzi, male općine nedaleko od Podgorice u kojem je najviše zaraženih koronavirusom i koja se cijela nalazi u karantinu, završili su s kaznenom prijavom kada ih je policija pronašla u veletrgovini u glavnom gradu Crne Gore.

Crnogorska policija također redovno obilazi osobe koje se nalaze obaveznoj samoizolaciji. U slučaju da ih ne zateknu na prijavljenoj adresi ili dobiju informaciju da su prekršili mjeru samoizolacije, vode ih u prinudni karantin.

U Crnoj Gori je oko 6500 osoba pod ljekarskim nadzorom, a koronavirus je do sada potvrđen u 85 slučajeva.

U nedjelju je u toj državi preminula druga osoba čija se smrt dovodi u vezu s covidom-19. Riječ je o 79-ogodišnjem muškarcu koji je bio hronični srčani bolesnik.