Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svetozaru Maroviću određen pritvor do 30 dana

Svetozar-Marovic

Predsjedniku Političkog savjeta Demokratske partije socijalista i bivšem predsjedniku Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću sinoć je određen pritvor do 30 dana, na osnovu optužnice da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja, izvršenog na organizovan način.

Marović je uhapšen jutros po nalogu Specijalnog državnog tužioca, a pritvor mu je određen zbog “straha od uticaja na svjedoke i načina izvršenja krivičnog djela i posljedica”.

Marovićev pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović, kazao je da funkcionera DPS-a sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, ali da je on tokom saslušanja negirao krivično djelo koje mu se naredbom za sprovođenje istrage stavlja na teret.

“Moj branjenik je iznio svoju odbranu pred specijalnim tužiocem. Negirao je navode optužnice, i smatrao je da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, budući da su iskazi određenih lica u tom postupku sračunati isključivo kako bi oni izbjegli krivično pravnu odgovornost, i na taj način opravdali svoju slobodu”, kazao je Begović.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nagovijestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na Jazu i TQ plaza.

Svi ključni akteri afera u Budvi priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun Opštine Budva i države u nekoliko odvojenih postupaka. U pritvoru su već Marovićev sin Miloš, brat Dragan, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović-Bogdanović i Miloševe tašte Dragice Popović. U pritvoru su i bivši gradonačelnici Budve Lazar Rađenović i Rajko Kuljača. Sumnja se da su optuženi nanijeli višemilionsku štetu budžetu opštine.

Svetozar Marović trenutno obavlja funkciju predsjednika Političkog savjeta vladajuće Demokratske partije socijalista. Cijelo vrijeme postojanja DPS-a Marović je važio za stranačkog ideologa i stratega njene dugoročne politike. Ranije je bio predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, a prije toga obavljao je i više političkih funkcija u Crnoj Gori. Niz godina bio je predsjednik crnogorskog parlamenta.