Globus

farmaceutska firma Roche

Švicarci će do kraja septembra lansirati brzi test na koronu, rezultati za 15 minuta

02/09/2020
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Puštanje testa na tržište mora se provesti u saradnji s južnokorejskom firmom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa, a s kojom Roche ima ugovor o distribuciji u svijetu

Švicarska farmaceutska firma Roche objavila je da će do kraja septembra pustiti na tržište brzi test za otkrivanje koronavirusa koji će rezultate davati za 15 minuta.

Taj test na antigene virusa SARS-CoV-2 koji je izazvao pandemiju covida-19, u kojoj je od kraja decembra diljem svijeta umrlo više od 851.000 ljudi, bit će dostupan u zemljama koje priznaju oznaku CE, obaveznu za proizvode koji ulaze na tržište Evropske unije, prenosi Hina.

Ali Roche želi zatražiti i hitno odobrenje Američke agencije za lijekove (FDA).

“Svakoga će mjeseca biti dostupno 40 miliona brzih testova na SARS-CoV-2. Taj će se kapacitet i više nego udvostručiti do kraja godine, kako bi se odgovorilo na potražnju zdravstvenih sistema u cijelom svijetu”, priopćio je Roche.

Puštanje testa na tržište mora se provesti u saradnji s južnokorejskom firmom SD Biosensor Inc, koja već raspolaže brojnim testovima za otkrivanje virusa, a s kojom Roche ima ugovor o distribuciji u svijetu.

Izraelska firma Nanoscent razvila je, pak, test na koronavirus koji traje samo 30-ak sekundi.

“Stvari koje traju 30 sekundi ili kraće: pisanje tvita, plaćanje računa za kreditnu karticu, a sada, zahvaljujući izraelskoj firmi Nanoscent, testiranje na koronavirus”, stoji u tvitu Izraela.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.