Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetska zdravstvena organizacija: Zika virus se širi velikom brzinom

zika virus komarci

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) najavila je da će u ponedjeljak sazvati hitni sastanak kako bi odlučili da li zbog širenja opakog virusa zika, treba proglasiti vanredno stanje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom vanrednog sastanka u Ženevi, generalni direktor SZO Margaret Chan kazala je da se virus, za koji se sumnja da uzrokuje mikrocefaliju, odnosno urođene mane kod novorođenčadi, širi velikom brzinom.

Chan je kazala da još uvijek nije u potpunosti dokazano da se sve veći broj oboljenih od mikrocefalije u Brazilu može povezati sa zikom. Riječ je, naime, o rijetkom neurološkom stanju kod kojeg je djetetu glava znatno manja nego kod njegovih vršnjaka.

20160128_2_14017692_4985959_Web

U Brazilu je normalno da se godišnje pojavi oko 200 slučajeva zaraženih zika virusom, ali je od oktobra prošle godine zabilježeno čak 4.000 prijavljenih slučajeva novorođenčadi sa mikrocefalijom.

Virus zika se prvi put pojavio 1947. godine i decenijama je izazivao blaži oblik oboljenja. Međutim, Chan ističe da je “danas situacija drastično drugačija.”

“Moguća povezanost, na koju se tek odnedavno sumnja, promijenila je profil rizika virusa zika od blagog oboljenja na ono zabrinjavajućih razmjera”, kazala je Chan.

Američki naučnici pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da poduzme hitne mjere za borbu protiv širenja opakog virusa zika i da ne ponovi greške učinjene tokom nedavne borbe protiv epidemije virusa ebole.

Profesori američkog Univerziteta Georgetown Daniel Lucey i Lawrence Gostin u zajedničkoj kolumni objavljenoj u naučnom časopisu “Journal of the American Medical Association” upozoravaju da je rizik širenja virusa zika globalnog karaktera.

“Mora se hitno oformiti vijeće eksperata koje će izvještavati rukovodstvo WHO-a o potrebnim uvjetima za proglašavanje vanrednog stanja u vezi sa zdravljem ljudi. Proces formiranja takvog vijeća bi pobudio međunarodni interes za to pitanje”, poručili su autori kolumne.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, virus zika je prisutan u 20 zemalja, uglavnom u Srednjoj i Južnoj Americi, a prvi slučaj zabilježen i u Evropi.