Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna agencija za energiju

Svjetske emisije ugljen-dioksida smanjene, u prastu obnovljiva energija

ugljendioksid

Porast obnovljive energije i prelazak s uglja na prirodni plin razlog je manjih emisija na području razvijenijih ekonomija. Blaže vrijeme u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast na nekim tržištima u usponu su dodatni faktori

Svjetske emisije ugljen-dioksida (CO2) prošle godine su pale na 33 gigatone zahvaljujući korištenju obnovljivih energija i uprkos svjetskom ekonomskom rastu od 2,9 posto, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak.

Porast obnovljive energije i prelazak s uglja na prirodni plin razlog je manjih emisija na području razvijenijih ekonomija. Blaže vrijeme u nekoliko zemalja i sporiji ekonomski rast na nekim tržištima u usponu su dodatni faktori.

“Sada moramo ustrajno raditi kako bismo osigurali da se 2019. upamti kao definitivan vrhunac u globalnim emisijama, a ne kao neka stanka u porastu”, rekao je Fatih Birol, izvršni direktor IEA-e.

Emisije iz energetskog sektora u razvijenim ekonomijama pale su na nivoe zadnji put viđene 1980-ih, kada su potrebe za električnom energijom bile trećinu niže od današnjih, objavila je IEA.

Emisije Evropske unije pale su za 160 miliona tona ili pet posto lani u odnosu na 2018. zahvaljujući većem korištenju prirodnog plina i energije vjetra u proizvodnji električne energije.

Sjedinjene Države zabilježile su najveći pad – 140 miliona tona ili 2,9 posto emisija od prijašnje godine. Međutim emisije ostatka svijeta povećale su se blizu 400 miliona tona u 2019., s gotovo 80 posto rasta iz azijskih zemalja gdje proizvodnja struje iz uglja nastavlja rasti.