Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetske sile u Minhenu dogovorile prekid vatre u Siriji

minhen sastanak2

Ministri vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Rusije, Turske, Saudisjke Arabije te predstavnici još 17 zemalja i Ujedinjenih nacija (UN) dogovorili su u Minhenu prekid vatre u Siriji koji bi na snagu trebao stupiti u roku od sedam dana.

Na sastanku koji su predvodile SAD i Rusija, sinoć je postignut dogovor o prekidu sukoba i o dostavi humanitarne pomoći područjima koja se nalaze pod opsadom.

Američki državni ekretar John Kerry saopćio je kako je na pregovorima, na kojima su pored SAD i Rusije učestvovale i Saudijska Arabija i Turska, postignut “dogovor o prekidu vatre širom zemlje u roku od jedne sedmice”.

Na pregovorima na kojima su učestvovali ministri vanjskih poslova iz 17 zemalja, nije korišten termin “primirje” već “prekid sukoba”.

Kerry je istakao kako će postignuti dogovor biti moguć jedino uz provođenje odluka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o Siriji i poduzimanje političkih koraka s ciljem rješavanja krize.

On je dodao kako se prekid sukoba ne odnosi na terorističke organizacije poput ISIS-a i da će borba protiv te terorističke organizacije biti nastavljena.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je kazao kako će Rusija nastaviti sa svojim operacijama u Siriji.

“Ovim sporazumom neće biti obuhvaćene organizacije kao što su ISIS i El Nusra, koje Vijeće sigurnosti UN-a priznaje kao terorističke organizacije. Zbog toga će naše zračne snage nastaviti operacije protiv ovih organizacija”, kazao je Lavrov.

Ministri vanjskih poslova u okviru postignutog sporazuma u Minhenu, saopćili su kako će odmah biti poduzeti koraci kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena područjima pod opsadom.

Lavrov je kazao kako će pojedinim područjima pomoć biti dostavljena iz zraka.

S druge strane, na pitanje o budućnosti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, Kerry je rekao kako statovi o tom pitanju nisu promijenjeni.

Kerry je istakao kako smatra da trajni mir u Siriji neće biti postignut sve dok je Assad na vlasti.

“Moj stav je da sve dok je Assad u zemlji i dok je odlučan da bude lider, u Siriji ne može biti mira. To je naš stav, drugi mogu imati drugačiji”, dodao je Kerry.