Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ashraf Ghani

Svrgnuti predsjednik Afganistana ne želi ostati u egzilu

Ashraf_Ghani_Xinhua (1) (1)

– Bio sam prisiljen napustiti Afganistan tako brzo da nisam mogao ni obući cipele. Nisam uspio ponijeti ni svoje najdragocjenije stvari, a to su moje knjige i laptop u kojem se nalazi mnogo toga što mi znači – rekao je Ghani

Svrgnuti predsjednik Afganistana Ashraf Ghani, koji je pobjegao iz zemlje kad su talibani ušli u Kabul, rekao je da ne želi ostati u egzilu.

On se trenutno nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi spriječio “krvoproliće i tragedije”, rekao je Ghani u video poruci objavljenoj na Facebooku u srijedu.

“Morao sam napustiti zemlju kako bih spriječio krvoproliće. Nalazim se u UAE-u kako bih spriječio katastrofu. Vodim konsultacije za povratak u Afganistan kako bih nastavio napore za pravdu, islamske i nacionalne vrijednosti afganistanskog naroda”, rekao je Ghani

Ghani je odbacio optužbe da je sa sobom ponio velike svote novca. Afganistanski ambasador u Tadžikistanu optužio je Ganija za krađu 169 miliona dolara državnih sredstava.

Optužbe su bile potpuno neutemeljene, rekao je Ghani.

– Bio sam prisiljen napustiti Afganistan tako brzo da nisam mogao ni obući cipele. Nisam uspio ponijeti ni svoje najdragocjenije stvari, a to su moje knjige i laptop u kojem se nalazi mnogo toga što mi znači – rekao je Ghani.

Kaže da njegova biblioteka u predsjedničkoj palači ima oko 6.000 knjiga.

Ministarstvo vanjskih poslova UAE potvrdilo je u srijedu da je zemlja prihvatila njega i njegovu porodicu iz humanitarnih razloga.