Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SZO: Epidemija malih boginja u Evropi je tragedija

who-logo

U Evropi je zabilježen ogroman porast oboljelih od morbila (malih boginja) u 2017. godini, što Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) smatra “tragedijom”, budući da su u 2016. godini zabilježena rekordno niska 5.273 slučaja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prošle godine je broj oboljelih četvorostruko povećan, sa više od 20.000 zabilježenih slučajeva i 35 slučajeva sa smrtnim posljedicama.

Kako navodi BBC, u 15 evropskih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, zabilježene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini.

Stručnjaci tvrde da se epidemija te zarazne virusne bolesti nastavlja širiti zbog pada imunizacije.

Uprkos tome što je članak od prije 20 godina, u kojem se tvrdi da MMR vakcina može uzrokovati autizam, u više navrata demantovan, narušeno je povjerenje u efikasnost vakcine među određenim brojem svjetske populacije.

Male boginje su virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa djecu i može se spriječiti MMR vakcinom, navode stručnjaci.

“Svaka nova osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podsjeća nas da svako nevakcinisano dijete i odrasla osoba, ma gdje oni živjeli, rizikuju da se zaraze bolešću i prošire je na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu”, izjavila je doktorica Zsuszana Jakab iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Da bi populacija bila zaštićena od ove, ali i ostalih zaraznih bolesti, propisan je obuhvat imunizacijom od 95 posto.