Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajni snimci otkrili povezanost Ivice Dačića sa narko-kartelom? (VIDEO)

Ivica-Dacic-i-Rodoljub-Radulovic_foto-KRIK_1025x480-1025×480

Tajni snimci do kojih su došli novinari srbijanske Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK svjedoče o susretima Rodoljuba Radulovića, jednog od šefova narko-kartela, sa čelnim ljudima srbijanske policije.

Snimci na kojima se vide susreti Radoslava Radulovića poznatog i kao Miša Banana sa ljudima iz vrha srbijanskog MUP-a 2008. i 2009. godine, objavljeni su na sajtu KRIK.

Na snimcima se vide bivši ministar policije Ivica Dačić, ljudi iz vrha njegovog kabineta Branko Lazarević i Vanja Vukić, kao i savjetnik za bezbednost Ivica Tončev.

Rodoljub Radulović, poznatiji u javnosti kao Miša Banana ili Miša Amerika, trenutno je u bjekstvu. Označen je kao blizak saradnik Darka Šarića, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina.

U istom postupku Radulović je osuđen na 12 godina i šest mjeseci zatvora.

Sadašnji ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, a tada ministar policije, nije negirao poznanstvo sa Radulovićem, ali je više puta rekao da ono datira iz vremena prije nego što je postao ministar policije.

Snimci su napravljeni u periodu od 29. novembra 2008. godine do 7. aprila 2009. godine, a kako navodi KRIK Radulović se u tom periodu devet puta sastajao sa ljudima iz vrha MUP-a.

Objavljivanje snimaka predstavlja nove detalje u slučaju koji je prvih mjeseci 2013. godine prijetio da sruši vladu u kojoj je Ivica Dačić bio premijer i ministar policije. Dačić je tada, u obraćanju posle predsjednitšva SPS, rekao da se sa Radulovićem vidio više puta, ali da tada nije raspolagao podatkom da je on dio Šarićeve kriminalne grupe.

Poznanstvo Dačića i Radulovića spominje se i u kontekstu suđenja bivšem šefu kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Branku Lazareviću, koji se takođe vidi na snimcima.

Lazarević je optužen da je 2008. i 2009. godine, kao pripadnik organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, u više navrata odavao “naročito poverljive podatke o sprovođenju posebnih dokaznih radnji u pretkrivičnom postupku koji je bio u toku, a koji predstavljaju službenu tajnu”.

Predsjednik SPS-a je u intervjuu u junu ove godine govoreći o ovoj temi rekao da “o njemu nema šta se nije pojavilo u javnosti”:

“Pričali su o meni u tom smislu i u ’Parovima’. Još me samo za Kennedyja nisu optužili. Ako Šarić kaže da me u životu nije vidio niti da me poznaje, ako je došao, neka posvjedoči”, rekao je Dačić.

Kada su se informacije o njegovim kontaktima sa Radulovićem pojavile u javnosti, Dačić je u više navrata rekao da je u pitanju “napad na vladu”, politički motivisana afera i naveo da je pitanje “zašto nadležne službe nisu obavijestile ministra o Raduloviću”.

Sadašnji šef diplomatije Srbije je 2013. godine rekao da se “ne bi prodao za Blackberry” i naveo da je Radulovića posljednji put vidio kada je Srbija osvojila Davis Cup (2010. godina), jer je “Radulović bio predsjednik Teniskog saveza Srbije”.

“Radulović nikada nije spomenuo Šarića. Kada sam imao kontakte sa njim, nije bio u bijeloj knjizi”, rekao je Dačić.