Tajni video iz srca Islamske države: Ovo su neviđeni užasi

sirija

Dvije žene tajno su snimile video u srcu Islamske države, u gradu Raqqa. Video, kojeg je prva objavila švedska Expressen TV traje više od 13 minuta u kojem se vide užasi koje pripadnici Islamske države provode u gradu u kojem su nekad živjeli neki od najbogatijih Sirijica.

Žena, koja je u videu predstavljena pod imenom Oum Mohammad ispričala je potresno svjedočanstvo u kojem otkriva kako vojnici nasred ulice mecima ubijaju ljude koji ni sami ne znaju zašto su kažnjeni.

“Oskrnavljuju tijela, odrežu im glave, potom ih nabijaju na kolce i postavljuju ih pored ceste da ih svi vide. Ili, stave tijelo nasred ceste i prisiljavaju sve s autima da voze preko tijela sve dok od njega ništa ne ostane. Tijelo je nakon toga potpuno sravnjeno sa zemljom, nakon toga od tijela ostaje samo odjeća žrtve.”

Teško naoružani pripadnici ISIL-a svuga su po gradu, kao i vjerska policija Hisbah koja patrolira ulicama i provjerava jesu li žene skroz pokrivene.

“Mi želimo da nam se vide lica, izgubile smo svoju ženstvenost”, priča Oum Mohammad, te dodaje kako su jednom prilikom jednoj od žena same, kod kuće obavile abortus.

Ostatak svjedočanstva pogledajte u videu.