Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tajno snimljeno: Ulazio iz BiH u Hrvatsku, carinice mu tražile mito – “Idite na bankomat”

Foto: Pixsell

Hrvatski Uskok je podigao optužnicu protiv dvije carinice koje tereti da su 11. augusta 2023. na graničnom prijelazu Slavonski Šamac pokušale od stranog državljanina uzeti mito kako bi izbjegao carinski prekršaj, piše Index.

Tužiteljstvo je izvijestilo da carinice starosti 59 i 43 godine tereti na osječkom Županijskom sudu za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti prilikom granične carinske kontrole pregledom prtljage stranca koji je automobilom ulazio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Uskok je precizirao da su carinice pronašle neprijavljenu robu koja podliježe carinskom nadzoru, nakon čega su mu predočile da je počinio prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000 kuna i da će postupak trajati najmanje tri sata, kao i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako.

Poslale ga na bankomat

Kada im je rekao da kod sebe ima 1500 švedskih kruna, carinice su ga uputile da na bankomatu u Slavonskom Šamcu podigne novac u kunama i da im donese onoliko novca koliko on procijeni. Pritom su mu, navodi Uskok, poručile da one gube na plaći time što ga neće kazniti.

Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prijelaza a da nije podigao novac, navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije. Potom, nastavlja Uskok, carinice nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prekršaja, već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je on i učinio.

Snimka objavljena na YouTubeu

U tajno snimljenom razgovoru koji je objavljen na YouTubeu, čuje se glas jedne od dvije carinice kako objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 hiljada kuna. Rekla je da kada to stave na vagu može biti i više, ali da će izgubiti i puno vremena te da će na granici morati stajati najmanje tri sata No odmah se ispravila: ”Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”.

Putnika je upozorila kako bi mogao imati problema i s policijom, što mu, kako je rekla, nikako ne bi savjetovala.

Na snimci se potom čuje traženje mita. “Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…”, govori carinica. Na to joj putnik odgovara kako slabo stoji s gotovinom te kako nije bio spreman na to.

Uputile ga na bankomat

Uključuje se druga carinska službenica koja pojašnjava: “Mi nemamo bankomat ovdje”, a putnik na to odgovara kako u novčaniku ima gotovine od stotinjak eura pa kaže kako se radi o 1500 švedskih kruna.

Jedna od dviju carinskih službenica tada kaže: “Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj”. Kad je čovjek spomenuo krune, carinica mu kaže: “Svaka čast švedskim krunama, ali što ćemo mi s njima?”