Taksisti u Hrvatskoj od države traže odštetu zbog Ubera

uber

Autotaksi prijevoznici diljem Republike Hrvatske pred Općinskim državnim odvjetništvom (ODO) kreću sa podnošenjem odštetnih zahtjeva, jer smatraju kako im je dozvoljavanjem rada Uberu tokom protekle dvije godine nanesena višemilionska šteta, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski autotaksi prijevoznici smatraju da im je u protekle dvije godine, koliko Uber djeluje u Hrvatskoj, nanesena nenadoknadiva šteta koju će pokušati putem mirne nagodbe naplatiti od države. Smatraju kako je Uber nepoštena konkurencija taksistima zbog brojnih pristojbi koja su taksisti dužni plaćati državi, dok je Uber od toga izuzet, pa je stoga i cjenovno povoljniji za građane koji ga koriste.

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić poručuje kako je država tokom tog perioda tolerirala rad Ubera kojega smatraju nezakonitim jer su prekršeni, tvrde, nacionalni zakoni te uredbe i direktive Evropske unije.

U narednom periodu očekuje se podnošenje više stotina zahtjeva pred Državnim odvjetništvima u cijeloj Hrvatskoj, što u novčanim traženjima predstavlja iznos od oko 100 miliona kuna (13,3 miliona eura).

„Neugodno smo iznenađeni i što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila predstavnika Ubera, a nas predstavnike 2.500 hrvatskih obrtnika, koji u državni proračun godišnje uplatimo preko 150 miliona kuna (20 miliona eura) poreza i davanja, a Uber ništa, nije htjela primiti. Za čiji se interes država bori? Svojih građana ili stranih lobija i tvrtki?“, upitao je Miletić.

Taksisti se pozivaju na izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je u junu prošle godine pozvao taksiste da podnesu tužbu, ali osuđuju nedavnu najavu ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića kako će se krenuti sa izmjenom Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji bi u potpunosti legalizirao rad Ubera.

Autotaksi prijevoznici upozoravaju kako je Uber u Hrvatskoj registriran kao marketinška tvrtka, a ne tvrtka za prijevoz putnika.

Pripremaju i kaznene prijave protiv odgovornih osoba za koje tvrde kako nisu u okviru svojih zakonskih ovlasti poduzimali radnje za sankcioniranje nezakonitog rada Ubera.

Uber je tvrtka osnovana 2009. godine u San Franciscu, a aplikacija za mobilne uređaje dostupna je i na hrvatskom jeziku.