Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

Talibani naredili nevladinim organizacijama da zabrane ženama da dolaze na posao

afganistan

U pismu, koje je potvrdio portparol ministarstva ekonomije Abdulrahman Habib, navodi se da ženama nije dozvoljeno da rade do daljnjeg jer se neke nisu pridržavale islamskog kodeksa oblačenja za žene

Afganistanska administracija kojom upravljaju talibani u subotu je naredila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama (NVO) da zabrane dolazak žena na posao, navodi se u pismu ministarstva ekonomije, u posljednjem suzbijanju sloboda žena.

U pismu, koje je potvrdio portparol ministarstva ekonomije Abdulrahman Habib, navodi se da ženama nije dozvoljeno da rade do daljnjeg jer se neke nisu pridržavale islamskog kodeksa oblačenja za žene.

Nije bilo odmah jasno da li se naredba odnosi na agencije Ujedinjenih nacija, koje imaju veliko prisustvo u Afganistanu, javlja Reuters.

Ovo obavještenje je uslijedilo nekoliko dana nakon što je administracija koju su vodili talibani naredila univerzitetima da se zatvore za žene, što je izazvalo snažnu globalnu osudu i izazvalo proteste i žestoke kritike unutar Afganistana.