Globus

"rat je završen"

Talibani se oglasili nakon ulaska u Kabul: Došli smo gdje smo nastojali doći

16/08/2021

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda za Al Jazeeru je rekao kako oni ne žele živjeti u izolaciji i kako će uskoro biti objavljena vrsta i oblik nove vlade u Afganistanu

Talibani su objavili kako je rat u Afganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u prijestolnicu Kabul, a predsjednik Ashraf Ghani pobjegao iz države.

Panika i strah okovali su Kabul u ponedjeljak kada su teško naoružani talibanski borci preuzeli kontrolu nad napuštenom predsjedničkom palatom, a zapadne države požurile sa evakuacijom svojih građana. Stotine Afganistanaca, u očajničkom pokušaju da napuste državu, preplavile su kabulski aerodrom.

Glasnogovornik talibanskog političkog ureda za Al Jazeeru je rekao kako oni ne žele živjeti u izolaciji i kako će uskoro biti objavljena vrsta i oblik nove vlade u Afganistanu.

– Hvala Bogu, rat je završen. Došli smo gdje smo nastojali doći, a to je do slobode u našoj državi i do nezavisnosti našeg naroda. Nećemo dozvoliti bilo kome da koristi naše zemlje i napada bilo koga, niti mi želimo štetiti drugima – naveo je Mohammad Naeem i pozvao na miroljubive međunarodne odnose.

Prvog dana onoga što talibani nazivaju „Islamski Emirat Afganistana“, Kabul, užurbana metropola od šest miliona ljudi, pretvorila se u spor grad u kojem dominiraju muškarci, bez policije i kontrole saobraćaja, dok su firme zatvorene, javlja Al Jazeera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.