simboličan potez

Ted Cruz predvodi skupinu senatora koji će u Kongresu odbiti Bidenu pobjedu

joe-biden

Svi senatori trebaju u nedjelju prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa

Republikanski senator Ted Cruz predvodit će grupa od 11 republikanaca koji će iduće sedmice u Kongresu osporiti pobjedu Joea Bidena u simboličnom potezu koji teško može spriječiti demokrata da preuzme dužnost, javljaju agencije u subotu.

Senator Josh Hawley bio je prvi koji je ranije ove sedmice najavio da će se 6. janura usprotiviti u Kongresu potvrdi rezultata elektorskog kolegija.

Svi senatori trebaju u nedjelju prisegnuti na dužnost pri konstituiranju novog saziva Kongresa.

U izjavi objavljenoj u subotu, senatori predvođeni Cruzom navode da će zatražiti od Kongresa osnivanje povjerenstva koje će istražiti moguće “izborne prevare”.

U roku od deset dana povjerenstvo treba provesti reviziju u svim državama u kojima su dvojica predsjedničkih kandidata bila izjednačena.

U izjavi se ne navodi o kojim je državama riječ.

Ako se ta revizija ne provede, “6. janura odbacit ćemo elektore spornih država”, navode potpisnici.

Prema američkom izbornom sistemu elektorski kolegij potvrđuje rezultate izbora s birališta i tako je 14. decembra kolegij potvrdio da je Biden dobio 306 elektorskih glasova, a Donald Trump 232.

Oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat trebaju na konstituirajućoj sjednici u srijedu potvrditi te rezultate, što je uglavno ceremonijalni postupak.

Republikanac Donald Trump odbija priznati da je Biden pobijedio na izborima 3. novembra i pobjedu je pokušao osporiti brojnim tužbama o izbornim nepravilnostima i prevarama, ali sve su mu tužbe odbačene.

U Zastupničkom domu, u kojem demokrati imaju većinu, više od stotinu republikanskih zastupnika glasat će protiv potvrde izbornih rezultata, navodi CNN,

Međutim, ni u jednom domu nemaju pobunjeni republikanci nemaju dovoljno glasova da uspiju u svojoj misiji.

Predsjednik Joe Biden treba prisegnuti 20. janara.