Globus

Direktor WHO

Tedros: Pandemija koronavirusa nastavlja da se ubrzava

27/07/2020

Naveo je neke faktore koji su se dokazali uspješnim u nekim zemljama, kao što su političko čelništvo, obrazovanje, testiranje, higijena i mjere fizičkog distanciranja

Pandemija koronavirusa „nastavlja da se ubrzava“, s udvostručenim brojem slučajeva tokom proteklih šest sedmica, izjavio je u ponedjeljak čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da je skoro 16 miliona slučajeva zaraze sada prijavljeno agenciji UN-a za javno zdravstvo, uz više od 640.000 preminulih širom svijeta.

Tedros će u četvrtak sazvati komisiju za vanredne situacije WHO, u proceduralnom potezu šest mjeseci nakon što je ta agencija proglasila vnrednu situaciju na polju javnog zdravstva na međunarodnom nivou 30. januara nakon što se pojavila pandemija koronavirusa. Komisija će mu dati savjete o borbi protiv pandemije.

– COVID-19 je promijenio naš svijet. Okupio je ljude, zajednice i narode – i razdvojio ih je – izjavio je on novinarima u sjedištu WHO u Ženevi.

Naveo je neke faktore koji su se dokazali uspješnim u nekim zemljama, kao što su političko čelništvo, obrazovanje, testiranje, higijena i mjere fizičkog distanciranja, prenosi AP.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.