Globus

upozorenje direktora who

Tedros: Svijet je došao do ključnog trenutka u pandemiji

23/10/2020

Tedros je pozvao svjetske lidere da smjesta reaguju kako bi spriječili dodatne nepotrebne žrtve, kolaps ključnih zdravstvenih službi i zatvaranje škola, uz napomenu da se “ne radi o vježbi”

Svijet je došao do ključnog trenutka kada se radi o pandemiji Covid 19, izjavio generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da se pojedine zemlje kreću opasnim putem i da su izložene riziku od kolapsa zdravstvenih sistema.

“Došli smo do ključnog trenutka u pandemiji Covid 19, naročito u sjevernoj hemisferi. Sljedećih nekoliko mjeseci će biti veoma teško, a pojedine zemlje su na opasnom putu”, upozorio je Tedros.

Tedros je pozvao svjetske lidere da smjesta reaguju kako bi spriječili dodatne nepotrebne žrtve, kolaps ključnih zdravstvenih službi i zatvaranje škola, uz napomenu da se “ne radi o vježbi”.

Prema riječima generalnog direktora SZO, preveliki broj zemalja suočen je sa eksponencijalnim porastom broja zaraženih virusom korona, što već u oktobru dovodi do popunjavanja ili prelaženja kapaciteta bolnica i odjeljenja za intenzivnu njegu.

Tedros je naglasio da zemlje treba da reaguju kako bi brzo ograničile širenje virusa i da će poboljšano testiranje, praćenje kontakata zaraženih i izolovanje onih koji su ugroženi zbog virusa omogućiti državama da izbjegnu obavezno sprovođenje vanrednih mjera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.