Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yahya Sinwar

Tel Aviv pokrenuo najveći lov na čovjeka u historiji Izraela

Yahya Sinwar
Foto: Twitter
Yahya Sinwar

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je opisao Sinwara kao “malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod”

Izrael je obećao pronaći i ubiti Yahyu Sinwara, zapovjednika Hamasa kojeg se smatra odgovornim za napade 7. listopada na južni Izrael, kada je poginulo više od 1400 ljudi.

Sumnja se da je Sinwar (61) smješten u zapovjednom i kontrolnom centru Hamasa ispod bolnice u Pojasu Gaze. Bolnica te navode demantira, piše Daily mail.

Kao vođa Hamasa u Gazi, Sinwar je drugi najmoćniji član te skupine nakon Ismaila Haniyeha.

“Mali Hitler”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer je opisao Sinwara kao “malog Hitlera u svom bunkeru kojeg nije briga za svoj narod”.

Potpukovnik Richard Hecht, glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga usporedio je Sinwara i Osamu bin Ladena.

– Yahya Sinwar je lice zla. On je glavni um iza ovog napada, kao što je Bin Laden bio iza napada 11. septembra, rekao je.

Yahya Sinwar predsjeda Hamasovim poslovima u Gazi, a uspostavio je svoje obavještajne službe i vojno krilo, IQB.

IDF je prošlog mjeseca objavio da će tragati za Sinwarom, kao i za ostalim visokim zvaničnicima Hamasa.

Podsjetimo, Sinwar je zbog ubistva dvojice izraelskih vojnika 1989. osuđen na 426 godina zatvora, a 2011. je oslobođen u sklopu razmjene zarobljenika.

Masakr za masakrom

Izrael za Sinwara i druge oslobođene u toj razmjeni smatra da su bili uključeni u napad 7. oktobra. Izrael od tada tvrdi da Hamas ima sjedište u bolnici Al-Shifa u Gazi.

U petak je Hamas ustvrdio da su deseci Palestinaca ubijeni i ozlijeđeni nakon što je izraelski projektil pogodio konvoj hitne pomoći u blizini bolnice. Vidjela su se tijela razbacana po ulici između oštećenih ambulantnih vozila. Pojavio se i video iz Gaze koji pokazuje da je bolnica ostala bez struje.

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva Ashraf al-Qidra je rekao da je Izrael izravno gađao drugo vozilo konvoja, a u tom je masakru poginulo 15 ljudi i ranjeno 60.

Kao odgovor na IDF-ov napad vozila hitne pomoći, izraelska je vojska rekla da je to područje borbena zona te da civile neprestano pozivaju da se evakuiraju prema jugu radi vlastite sigurnosti.

Izraelska vojska nije za sada dala nikakve dokaze koji bi poduprli tvrdnju da je to vozilo hitne pomoći povezano s Hamasom, no rekli su da će objaviti dodatne informacije.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je rekao da je užasnut napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al Shifa, a slike tijela razbacanih po ulici nazvao je ‘mučnima‘.

Dodao je da se međunarodno humanitarno pravo mora poštivati, uključujući i zaštitu civila i civilne infrastrukture, umjesto korištenja civila kao živih štitova.

“Palestinci će umirati od gladi”

Pozvao je na dostavu humanitarnih zaliha diljem Gaze, na način koji je primjeren ovoj situaciji.

UN je u subotu upozorio da će Palestinci umirati od gladi dok su police u Gazi prazne.

Podsjetimo, nakon napada 7. oktobra Izrael je uveo potpunu opsadu Gaze, prekinuvši pristup struji, gorivu, vodi, hrani i medicinskim potrepštinama. Nakon opće osude, Izrael je ipak dopustio isporuku dijela humanitarne pomoći u Gazu.

No glasnogovornik prijelaza Rafah, Wael Abu Omar, rekao je da je tokom posljednjih dana u kamionima bilo daleko više vreća s mrtvacima nego konzervirane hrane. Više od 9.700 Palestinaca, među kojima je više od 4.000 djece, ubijeno je od izbijanja sukoba 7. oktobra, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi. U okupiranoj Zapadnoj obali je ubijeno više od 140 Palestinaca.

U Izraelu je ubijeno više od 1400 ljudi, većinom u napadu Hamasa 7. oktobra, a Hamas je u Gazu odveo 242 taoca.

Hamas kontrolira Pojas Gaze od pobjede na parlamentarnim izborima 2006. godine i svrgavanja suparničke stranke Fatah tokom krvave bitke za Gazu 2007. Danas tu skupinu vodi Politbiro od 15 članova koje predvodi politički šef Ismail Haniyeh, prenosi Jutarnji list.