Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Telegraph: Balkanci stvorili najjači narko kartel na svijetu

kokain2

Daily Telegraph napravio je opširnu priču o trgovini drogom u Australiji i zaključio kako cijeli posao u rukama drže Balkanci pod čvrstom rukom stanovitog Crnogorca Vase Ulića.

I ne samo to, Australijanci navode da je balkanski kartel toliko ojačao da ni jedan veći posao s drogom na svijetu ne može proći bez znanja kriminalaca s ovih prostora.

vaso ulic

Vaso Ulić

Zanimljiv je i način kako je Ulić razvio svoj biznis u kojem okreće milione. Navodno je sve počelo još početkom 90-ih za vrijeme ratova na ovim prostorima. Slobodan Milošević je tada izdašno sponzorirao lokalne kriminalce i poticao ih da se odesele u Australiju, a oni, snalažljivi kakvi jesu, brzo su počeli “osvajati” kvartove po Sydneyju i širiti svoje kriminalne aktivnosti.

Ubrzo im se posao s drogom i oružjem toliko razvio da im je Australija postala premala. Vođa kartela se 2005. godina vratio u Podgoricu, gdje do dana današnjeg živi mirnim i povučenim životom.

Međutim, on je i dalje mozak svih narko operacija koje se protežu od Južne Amerike, preko Azije pa sve do Australije.

Navodno je usko povezan s bandom motociklista Banditos Centro koji unose i dilaju drogu po Australiji.

U zemlju se godišnje uveze oko šest tona droge, najviše kokaina i ecstasyja…

Također, kartel je aktivirao tzv. “spavače” u drugoj i trećoj generaciji australijskih kriminalaca kako bi napravili “smjenu generacija”, tj. kako bi zamijenili one koji su završili iza rešetaka ili “otišli u penziju”.

Crnogorska policija navodno je upoznata s cijelim slučajem, ali budući da s Australijom nemaju sporazum o izručenju, veliko je pitanje kako će završiti cijela priča.