Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dali otkaz

Televiziju N1 u Beogradu iznenada napustilo dvoje istaknutih novinara

n1

S N1 su u srijedu izdali tek saopćenje u kojemu obavještavaju javnost da su novim direktorom vijesti imenovali dosadašnjeg izvršnog producenta Igora Božića, a nisu potvrdili odlazak Jelene Zorić

U Srbiji je u srijedu snažno odjeknula vijest o iznenadnom odlasku dviju najeksponiranijih osoba na beogradskoj podružnici televizije N1.

Direktor vijesti televizije i voditelj beogradskog izdanja popularne emisije Pressing Jugoslav Ćosić, koji je na toj poziciji bio od njezina osnutka te višestruko nagrađivana novinarka crne hronike Jelena Zorić, koja za svoje izvještavanje i istraživačke reportaže o najosjetljivijim aferama ima respekt i opozicije i vladajućih političkih struktura, gotovo istovremeno su napustili N1, ali o razlozima njihovih poteza zasad se samo nagađa.

S N1 su u srijedu izdali tek saopćenje u kojemu obavještavaju javnost da su novim direktorom vijesti imenovali dosadašnjeg izvršnog producenta Igora Božića, koji je na toj poziciji također bio od osnivanja N1.

– Uvjereni smo da će N1 s novim rukovodstvom i timom vrhunskih novinara koje već ima postati još utjecajnija medijska kuća. Čvrsti temelji koje smo izgradili proteklih godina tokom kojih je N1 prepoznat u javnosti kao pouzdan izvor informiranja omogućuju nam da se nastavimo razvijati, osnažimo svoj tim i realiziramo nove, velike projekte, poručili su iz uprave Adria News, vlasnika N1.

– Dosadašnjem direktoru Jugoslavu Ćosiću, koji je vodio televiziju N1 od osnivanja, želimo puno uspjeha na budućim projektima i zahvalni smo na svemu što je učinio u razvoju N1, zaključila je u saopćenju uprava Adria Newsa.

Ćosić se nekoliko sati kasnije oglasio na Twitteru, a iz tona njegove objave može se naslutiti da njegov odlazak nije nastupio u najsretnijim okolnostima.

– Da otklonim svaku nedoumicu, u ponedjeljak sam dao ostavku na sve funkcije kao i otkaz. Činjenica da je kompanija odlučila da ne izdamo zajedničko saopćenje već je izdala svoje, pokazuje da sam donio ispravnu odluku, poručio je.

S druge strane, N1 nije u saopćenju potvrdio odlazak Jelene Zorić, koja je regionalnu prepoznatljivost stekla cjelovečernjim izvještavanjem uživo s nasilnih protesta u centru Beograda protiv najave uvođenja policijskog sata u ljeto prošle godine.

Portal Cenzolovka javlja da je ona u ponedjeljak upravi i kolegama na televiziji poslala email u kojemu objavljuje svoj odlazak, ali ne iznosi razloge.

Izjavu je Cenzolovki uskratila tvrdeći da izjave ne daje, a neslužbeno se tek navodi da bi karijeru mogla nastaviti u redakciji Insajdera, koja uskoro pokreće svoj kablovski TV kanal, a iza nje stoji uigrani tim neovisnih istraživačkih reportera predvođen Brankicom Stanković, koja je svojedobno na B92 razotkrivala neke od najvećih afera koje su uzdrmale Srbiju zbog čega do danas živi uz 24-satno policijsko osiguranje.

Cenzolovka špekulira da su ostavke na N1 možda povezane i s pojavom Euronewsa u Srbiji, jer je već nekoliko novinara N1 prešlo na novu televiziju koja počinje emitovati program krajem mjeseca, a iza nje osim Euronewsa iz Lyona stoji i srbijanski državni telekom u kojemu snažan utjecaj ima vladajući režim i koji je u otvorenom sukobu s kablovskim operaterom SBB-om, koji dijeli vlasnika s N1.

Dio režimskih srpskih tabloida, naslađujući se s odlascima zvučnih imena, špekulira pak o navodnim napetim međuljudskim odnosima u beogradskoj redakciji N1, ali ništa od toga zasad nije potvrđeno. Dapače, novi direktor Igor Božić izjavio je da nije bilo sukoba oko uređivačke politike te da promjene neće utjecati na program N1.