Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija poslala i borbene avione

Tenzije rastu: Ruska mornarica ispalila raketu, Ukrajinci uzvratili vatru

ktkk9lLaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvWVRRN01EQV8vZjdjZjM3ZmRiNDYzNzFiY2I5MWFkM2NiYmUxMmZkOWUucG5nkZMCzQLkAIGhMAE

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu izmedju Moskve i Kijeva oko Azovskog mora

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je sa ruskog broda ispaljena raketa prema grupi ukrajinskih brodova u Kerčkom prolazu.

Kako je navedeno, oštećen je jedan brod, jedan pripadnik ukrajinske mornarice je povrijeđen, a sa ukrajinskih brodova je uzvraćena vatra.

Ruski mediji i rusko Ministarstvo odbrane se, za sada, nisu oglasili tim povodom.

Ipak, prema informacijama i objavi portparola ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, sazvan je hitan vojni sastanak povodom situacije.

Rusija je spriječila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki moreuz tako što su ispod mosta postavili veliki teretni brod, javili su danas ruski mediji.

Nešto ranije su se Rusija i Ukrajina međusobno okrivile za kršenje međunarodnog zakona nakon što su ruski graničari pokušali da zaustave ukrajinske brodove da plove oko Krima na putu ka matičnoj luci.

Ruska televizijska stanica “Rusija 24” javila je da prolaz ispod mosta preko Kerčkog moreuza nedaleko od Krima u potpunosti blokiran. Takođe, prema informacijama, Rusija je poslala i borbene avione Su-25 radi “dodatne sigurnosti”.

Ranije danas, Pogranična služba ruskog FSB na Krimu saopštila je da su tri ukrajinska ratna broda nezakonito prešla granicu ruske države ušavši u njene teritorijalne vode, te da su izveli opasne manevre.

Incident na Crnom moru odražava tenzije koje rastu između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora na čije vode obje države polažu pravo, navodi Reuters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz luke u Odesi ka luci u Mariupolju, što zahtijeva putovanje Crnim morem kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

U saopštenju je navedeno da su brodovi ruske pogranične obalske straže pokušali da zaustave malu flotu nalijetanjem na tegljač i nanijeli mu manju štetu, i da je taj incident pokazao da se Rusija ponaša agresivno i nezakonito.

Kijev je, navodi britanska agencija, negirao da nije unaprijed dao obavještenje.