Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Terorista iz Nice iznajmio kamion za 1.600 eura

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel

Pariški tužilac François Molins izjavio je danas da je čovjek koji je ubio 84 ljudi u Nici planirao svoj napad nekoliko dana prije proslave Dana Bastilje kao i da je odnedavno počeo da se zanima za radikalni islam.

– Ako nema elemenata koji u ovoj fazi istrage ukazuju na pripadnost “Islamskoj državi” niti na veze sa pojedincima iz te grupe, izvjesno je da je Mohamed Lahouaiej-Bouhlel nedavno pokazao interes za radikalne pokrete džihadista, rekao je Molins.

Tužilac je rekao i da je Lahouaiej-Bouhlel dvije sedmice prije napada pokušao da dobije kredit u banci, što nije uspio, pa je podigao gotovinu i prodao svoj automobil.

Molins je izjavio da je 4. jula Lahouaiej-Bouhlel iznajmio kamion za 1.600 eura kojim je naknadno ubio i ranio na desetine ljudi, kao i da su ga sigurnosne kamere uhvatile u danima uoči napada, kako dva puta isprobava vožnju koju će sprovesti 14. jula.

Tužilac je izjavio da je Lahouaiej-Bouhlel rekao ljudima u svojoj blizini da pušta bradu iz vjerskih razloga kao i da mu nije jasno zašto “Islamska država” ne može imati svoju teritoriju.

Molins je rekao da su na Lahouaiej-Bouhlelovom telefonu i računaru pronađene fotografije i video-snimci u vezi sa radikalnim islamom i “Islamskom državom”.