Globus

Brenton Tarrant

Terorista optužen za 50 ubistava i 39 pokušaja ubistava na Novom Zelandu

04/04/2019

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu 16. marta

Novozelandska policija proširila je optužnicu protiv australskog ekstremista Brentona Tarranta koji je u napadu na dvije džamije u Christchurchu ubio pedeset ljudi.

Tarrant je prvobitno optužen za ubistvo, no sudija je rekao kako će se broj optužnica neizbježno povećati. Sada je optužen za 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 optužbi za pokušaj ubistva, prenosi Hina.

Australac se prvi put na sudu pojavio u subotu 16. marta. Nije se izjasnio o krivnji niti je zatražio puštanje uz kauciju.

Podsjetimo, 28-godišnji Tarrant je 15. marta ušao u džamiju Al Nnoor oko 13:30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana, te je otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije, u predgrađu Linwood, u kojoj je nastavio svoj masakr.

Tarrant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhapšen u vozilu u kojemu je, prema policiji, bilo improviziranih eksplozivnih naprava.

Napad, koji je premijerka Jacinda Ardern opisala kao teroristički čin, najgori je mirnodopski zločin na Novom Zelandu i podigao je sigurnosnu prijetnju na najvišu razinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.