Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi detalji istrage

Terorista u Beču pucao iz “Ciganke”, puške proizvedene u Srbiji (FOTO)

2020-11-08t104614z-1150861884-rc2yyj9gsa1p-rtrmadp-3-austria-attack

Izvedenica je Sovjetskog Kalašnjikova AK-47, a tvrdi se da je bolja od originala. Danas postoje mnoge kopije, a jedna od najpoznatijih je jugoslavenska, zbog poboljšanja koje su u nju ugrađena

“Zastava M70”, takozvana Ciganka (M-70 AB) je vatreno oružje iz kojeg je u Beču ubijeno četvero ljudi, a njih 13 je ranjeno. Kujtim Fejzulai je pucao po civilima iz puške koja je proizvedena u Srbiji. Ujedno je i jedna od posljednjih Zastavinih pušaka proizvedenih u Jugoslaviji.

Izvedenica je Sovjetskog Kalašnjikova AK-47, a tvrdi se da je bolja od originala. Danas postoje mnoge kopije, a jedna od najpoznatijih je jugoslavenska, zbog poboljšanja koje su u nju ugrađena. Proizvodila se u Kragujevcu, kao varijanta poznatije puške Kalašnjikova AK-47. Koristi streljivo kalibra 7,62×39 mm, te ima mogućnost ispaljivanja tromblonskih mina, te ima mogućnost montiranja podcjevnog bacača granata 40 mm.

Najbolje rezultate postiže pri gađanju žive sile. Pojedinačnom paljbom na zemlji precizna je do 400 m, a u zraku 500 m. Na kratkim rafalima preciznost joj je do 300 m, a rafalima oko 200 m. Borbena brzina gađanja je 120 metaka u minuti. Režim paljbe može biti rafalno i pojedinačno.

Novi momenti u istrazi

U daljnjoj istrazi krvavog pohoda u Beču na površinu izlaze novi propusti austrijske sigurnosne službe. Dvojica muškaraca koji su uhapšeni prošlog utorka u Winterthuru (Švicarska), navodno su posjetila napadača iz Beča.

Dva muškarca u dobi između 18 i 24 godine su između 16. i 20. jula 2020. godine doputovala u Beč. Posjetili su džamiju Tawhid u bečkom Meidlingu te su se sastali s bečkim napadačem. Tawhid džamija smatra se mjestom na kojem su se u prošlosti više puta okupljali džihadisti. Austrijske vlasti zatvorile su je prošlog petka. Prema pisanju “SonntagsBlick”, tamo su bila i dva islamista iz Njemačke. Sastanak su promatrali austrijski sigurnosni organi nakon što su dobili dojavu od Njemačke, piše NZZ am Sonntag, a prenosi 24sata.hr.

Nakon terorističkog napada u Beču već je izvršeno nekoliko akcija u Njemačkoj. Pretraženi su stanovi i poslovni prostori ukupno četvero osumnjičenih. Dvoje ljudi su muškarci koji su u srpnju nekoliko dana posjećivali atentatora u njegovom stanu.

Odmah nakon sastanaka, 21. jula atentator je otputovao u Slovačku gdje je pokušao kupiti municiju za svoj napad. Također postoji pretpostavka da je između 21. jula 2020. i napada u ponedjeljak posjetio Zurich.

Austrijske sigurnosne službe se dobile dojavu o pokušaju kupovine metaka te konačnu potvrdu identiteta Kujtim Fejzulai prije dva mjeseca. Ali, reakcija je izostala uprkos dodatnim informacijama kako se sastajao s osobama koje su od ranije poznate policiji.

Ko su uhapšeni u Švicarskoj koji se povezuju s napadom?

Sin talijanskih roditelja, rođen je 1996. godine i odrastao je u u Zürichu. Bio je strastveni nogometaš i igrao u U-18 momčad u GC Zurich. Također se zavjetovao Muhammadu Aliju. S dvadeset godina, rođeni Italijan, koji je u međuvremenu imao i švicarsku putovnicu, okrenuo se islamu. Obraćen je 2016. i išao je u džamiju An-Nur u Winterthuru. Tamo je propovijedao radikalni imam koji je pozivao na smrt nevjernika.

Sudjelovao u mučenju ”krtice” koju je poslao novinar

Bivši nogometaš također je prvi put došao u sukob sa zakonom zbog incidenta u džamiji. Bilo je to u studenom navečer 2016. godine kada se nekoliko mladića suočilo s takozvanom ”krticom” koja je bila instalirana od strane novinara iz Züricha. Osobi koja je odavala informacije iznutra su ograničili slobodu kretanja, zatvorili ga i tukli. Jedan od muškaraca čak je prijetio da će žrtvi odrubiti glavu. Samo zahvaljujući intervenciji policije situacija nije eskalirala.

Osumnjičeni je također bio u džamiji iste večeri. Zurichski javni tužitelj bio je uvjeren da je sudjelovao u tom činu. Optužilo ga se, između ostalog, zbog lišenja slobode i napada te se zatražilo 32 mjeseca zatvorske kazne. Ali, okružni sud Winterthura oslobodio je optuženog optužbi, jer je navodno u vrijeme zločina bio u drugoj prostoriji džamije.

Postoje neki dokazi da se i dalje radikalizirao nakon suđenja. Oženio se Švicarkom, također obraćenicom, postao otac i s obitelji otišao u Egipat učiti arapski jezik. Kasnije se putovanje nastavilo do Turske – sve dok tamošnje vlasti nisu pokupile muškarca, ženu i dijete i deportirale ih u Švicarsku. Prema izvještajiima švicarske televizije to se dogodilo početkom ove godine. U međuvremenu je i federalno tužiteljstvo otvorilo kazneni postupak protiv 24-godišnjaka.

Manje se zna o životu 18-godišnjeg iz Winterthura, koji je uhapšen u utorak. Njegova radikalizacija je započela puno ranije. Porijeklom Albanac koji je islamističke propovijedi počeo gledati od 12 godine putem interneta. Pored toga, redovito je boravio u džamiji An-Nur. Vjerovatno u tom kontekstu, odvjetnik za mlade iz Winterthura već je otvorio kazneni postupak prije uhićenja u utorak.

Prema istraživanjima o džihadističkim mrežama u Europi na Univerzitetu u Lucernu već nekoliko godina postoje bliske veze između džihadista iz Winterthura i onih iz Beča.