Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristi ISIS-a najviše se boje kurdskih ratnica

kobane

Teroristi Islamske države boje se žena, tvrde kurdske vojnikinje koje se bore protiv terorista na sjeveru Sirije, piše CNN.

Ženska odbrambena jedinica, ogranak kurdske Jedinice narodne zaštite YPG, osnovana je prije tri godine i poduprla je ponovno preuzimanje Kobanea sa svojih, procjenjuje se, 10.000 dobrovoljaca.

Jedna od zapovjednica, 21-godišnja Telhelden, za CNN je rekla kako malobrojne vojnikinje imaju prednost pred ISIS-om.

“Oni misle da se bore u ime islama i vjeruju da ako nekog iz Daesha (ISIS-a) ubije cura, kurdska cura, neće ići u raj. Oni se boje djevojaka”, rekla je Telhelden.

Njeno ime na kurdskom znači “osveta”, a intervju je dala s prve crte ratišta na sjeveroistoku provincije al-Hasakah. Ona i njezine vojnikinje nedavno su iz grada Al-Houl protjerale džihadiste.

Dvadesetogodišnja ratnica Efelin i ostatak ratnica zaklele su se ukoliko se militanti ISIS-a pokušaju vratiti na teritorij, “niti jedan od njih neće ostati živ”.

Ovaj vojni uspjeh žena je daleko od uloge koju one imaju u Islamskoj državi, gdje se mlade muslimanke mogu zakonito udavati za militante kad napune devet godina, a one drugih vjera su silovane i zarobljivane.

Žene u kalifatu kućanice su kojima je obrazovanje prekinuto u dobi od 15 godina. Tek u rijetkim slučajevima obiteljski dom mogu napustiti kako bi postale liječnice ili učiteljice ili kako bi sudjelovale u džihadu, no u svakom slučaju po izlasku iz kuće, pri čemu su prekrivene burkom od glave do pete, moraju ih pratiti muški članovi porodice.

Ženska odbrambena jedinica bori se protiv takvih sudbina, iako su svjesne da bi ih ekstremisti prije ubili kao nevjernice, nego što bi im to dopustili.

“Pitanje časti je prvo obraniti sebe, a onda naše porodice i zemlju”, zaključak je kurdskih ratnica.