Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristi ISIS-a u Faludži zarobili najmanje 100 civila

isis

U jeku operacije iračkih snaga za oslobađanje Faludže, teroristi ISIS-a kidnapovali su i u nepoznatom pravcu odveli najmanje 100 mladića, javlja Anadolu Agency (AA).

Lider jednog od sunitskih plemena u Faludži Majid Al Jasiri je za AA kazao kako je grupa od oko 120 terorista ISIS-a sa 20 oklopnih vozila vršila pretrese zgrada u centru grada i tom prilikom zarobila najmanje 100 mladića koji su potom odvezeni u nepoznatom pravcu.

„Mladići su zarobljeni jer nisu imali bradu. Teroristi su grubo vrijeđali civile tokom pretresa i optuživali ih da su kukavice jer ne podržavaju otpor ISIS-a“, kazao je Jasiri.

Združene elitne jedinice iračkih snaga su 23. maja započele operaciju oslobađanja Faludže koja je od ljeta 2014. godine pod kontrolom ISIS-a.

Prije početka akcija otvoreni su koridori za evakuaciju civila iz tog grada, ali su teroristi minirali ceste i spriječili veći dio civila da napusti to područje. Iračke snage su jučer sa tri strane ušle u grad, a teroristi ISIS-a zbog gubitaka na prvom frontu vrše napade i zlostavljaju civile u gradu.

Iračke vlasti tvrde da vode računa o životima civila i da je to ujedno i najveća kočnica zašto Faludža nije već oslobođena. Iz Ministarstva za migracije je saopćeno da su u proteklih nekoliko dana iz Faludže evakuirane najmanje 574 porodice i zbrinute u sjevernijim dijelovima provincije Enbar.