Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristi Islamske države proizvode bojne otrove?

isis isil

Vlasti SAD su sve više uvjerene da militantna grupa “Islamska država” proizvodi i koristi hemijsko oružje u Iraku i Siriji, rekao je jedan američki zvaničnik BBC-ju.

SAD su registrovale najmanje četiri slučaja korištenja iperita u akcijama “Islamske države” u Siriji i Iraku, rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan.

Američke vlasti vjeruju da ova grupa ima posebnu ćeliju za proizvodnju i razvoj ovog oružja.

Američki zvaničnik rekao je da je mala vjerovatnoća da hemikalije potiču iz Iraka, jer bi ih vojska SAD otkrila tokom desetogodišnje vojne kampanje u toj zemlji

“Oni koriste sarin. Znamo da to čine”, rekao je zvaničnik i dodao da se opasni prah ubacuje u tradicionalne eksplozive, poput minobacačkih granata.

Kada takve granate eksplodiraju, prašina puna sarina zahvata ljude u okolini.

Obavještajne službe smatraju da islamisti sami proizvode ovaj primitivan oblik hemijskog oružja i da pokušavaju da ga usavrše.

Alternativna teorija je da su militanti pronašli zalihe hemijskog oružja u Iraku ili Siriji.

Američki zvaničnik rekao je da je mala vjerovatnoća da hemikalije potiču iz Iraka, jer bi ih vojska SAD otkrila tokom desetogodišnje vojne kampanje u toj zemlji.

Ovaj izvor smatra da su islamisti došli u posjed hemijskog agensa prije nego što je sirijska vlast 2013. godine pristala da preda svoj hemijski arsenal na uništavanje.