Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristi Islamske države traže otkupninu za Norvežanina i Kineza

taoci isisa

Radikalna grupa Islamska država saopćila je da drži kao taoce Norvežanina i kineskog konsultanta i zatražila je otkupninu za njihovo oslobađanje.

Ekstremistička grupa postavila je slike dvojice ljudi u žutim zatvorskim odjelima u posljednjem broju online magazina Dabiq. Norvežanina je identifikovan kao Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48), iz Osla, a Kinez kao Fan Jinghui (50), freelance konsultant iz Pekinga.

Magazin je objavio telegramski broj za “bilo koga ko želi da plati otkupninu za njihovo oslobađanje i transfer”, prenosi AP.

U tekstu se ne navodi kada ili gdje su oni zarobljeni.

Islamska država kontrolira velike površine Iraka i Sirije i ubila je nekoliko zatočenika, objavljujući to na ‘jezivim’ snimcima objavljenim online.

Norveška premijerka Erna Solberg potvrdila je na konferenciji za novinare u Oslu da je jedan od talaca Norvežanin u 40-im godinama života koji se drži u zatočeništvu u Siriji i da “sve ukazuje da su oni (Islamska država) iza toga”.

Solberg je saopćila da je čovjek zarobljen krajem januara.

– Otmičari su uručili niz zahtijeva i tražili su značajnu sumu novca. Mi ne možemo dati to i nećemo popustiti pred pritiskom terorista i zločinaca. Norveška ne plaća otkupnine – kazala je.

Uprkos nespremnosti njene zemlje da plati otklupninu, Solberg je izjavila da norveške vlasti sarađuju s raznim stranama u nekoliko zemalja kako bi se oslobodili taoci.

-Naš je cilj vratiti našeg građanina kući. Dopustite mi, međutim, da budem veoma jasna, ovo je veoma zahtijevan slučaj – kazala je.

Kineski zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara.