Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristi snimili film za regrutaciju u kojem koriste Trumpov govor

trump

Islamistička militantna skupina Al Shabaab iz Somalije objavila je regrutacijski film za svoje buduće članove koji je snimljen u obliku dokumentarca o radikalnoj nepravdi u Sjedinjenim Državama.

U filmu se uveliko spominje Donald Trump kao republikanski predsjednički kandidat, prenosi agencija Reuters.

Trump je milijarder, nekadašnja zvijezda reality showa i kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore. U 51-minutnom filmu prikazan je njegov poziv na potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimana u Sjedinjene Države, dok mu publika plješće.

https://youtu.be/5NAS-mTGvg0

Govor, koji je održao u decembru 2015. godine, umontiran je između dva isječka militantnog vođe Anwara al-Awlakija, koji je ubijen u napadu bespilotne letjelice u Jemenu 2011. godine.

Islamist u svom govoru kaže da će muslimani u Sjedinjenim Državama birati između odlaska u islamske zemlje ili ostanka kod kuće i borbe protiv Zapada.

Film je pušten preko Twittera u petak, preko Zaklade al-Kataib Media, jedne od islamističkih militantnih organizacija. Trumpov poziv da se svim muslimanima zabrani ulazak u zemlju osudila je većina američkih političara, a uzrokovao je i mnoge međunarodne kritike.

Jedna od najvećih bojazni vezanih uz Trumpov poziv bila je upravo ona da će militantne skupine iskoristiti taj govor za regrutaciju novih članova. U svojoj reakciji na Twitteru Donald Trump se koncentrisao na izjavu Hillary Clinton da je Trump postao ISIS-ov najbolji regruter. Trump je rekao da je film napravio Al Shabaab, a ne ISIS, te da to znači da je Hillary lagala.

U službenoj izjavi za američke medije Donald Trump je rekao kako je to problem o kojem se mora razgovarati. “Koriste i druge ljude, što da radim? Moram reći što moram reći”, izjavio je Trump za CBS News.

Al Shabaab se bori za svrgavanje somalijske prozapadne vlasti kako bi nametnuli šerijatske zakone. Imaju veze s međunarodnom militantnom skupinom Al-Qua’idom, a izvršavali su napade u Keniji i Etiopiji.