Teroristi za napad u Parizu potrošili 14.000 maraka

pariz-napad1333

Teroristi koji su u Parizu u koordiniranim napadima ubili najmanje 130, a povrijedili više od 350 ljudi, na svoj krvavi pohod potrošili su tek oko 7000 eura, piše Reuters.

Za napade su koristili kalašnjikove, municiju, samoubilačke pojaseve kućne izrade, unajmili su automobile i stanove i čini se da to za osmoricu napadača nije predstavljalo preveliki izdatak, pogotovo u usporedbi s novcem koje su države kao odgovor na teroristički val odlučile trošiti na odbranu.

Reuters navodi i da su pariški napadi bili znatno ‘jeftiniji’ u odnosu na troškove koje je 2001. godine imala al-Qaida, koja je morala potrošiti barem 400-500 hiljada američkih dolara za napade na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona. Agencija tvrdi da u konačnu računicu nije uključila moguće saradnike, kojih je sasvim sigurno bilo.

Sva sedmorica ubijenih napadača (osmi je u bijegu) nosila su samoubilačke pojaseve kućne izrade, koji su bili napunjeni plastičnim eksplozivom TATP, a aktivirali su se pritiskom na dugme. U sigurnosnim se krugovima TATP naziva ‘Sotoninom majkom’. Izrada i kupovina svih komponenti pojaseva vjerovatno je koštala nešto više od 150 eura po pojasu.

Prema dosad poznatim informacijama, teroristi su unajmili dva stana u Parizu, jedan na sedam dana, a drugi na tri dana i ukupna cijena najma prema prosječnim cijenama vjerovatno je iznosila 680 eura.

Volkswagen Polo, Seat Leon i Renault Clio, za koje se vjeruje da su ih napadači koristili, bili su unajmljeni u rent-a-caru u Bruxellesu, na što je vjerovatno potrošeno 595 eura, prenosi Jutarnji.hr.

Kalašnjikov se u Europskoj uniji može nabaviti za 300 do 700 eura, a 2000 metaka za kalašnjikov može se kupiti za oko 500 eura. Prema dosad raspoloživim informacijama, napadači su koristili četiri kalašnjikova.

Za najmanje jednog bombaša koji je u Francusku iz Sirije doputovao s izbjeglicama Reuters je procijenio da mu je najjeftinija varijanta puta koštala oko 1200 eura.