Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teroristički napad u Istanbulu izveo turski državljanin Mehmet Ozturk

istanbul eksplozija

Bombaš samoubica koji je izveo jučerašnji teroristički napad u centru Istanbula identificiran je kao Mehmet Ozturk, državljanin Republike Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Odjel za forenzičku medicinu je izvršio analizu krvi i DNK uzoraka bombaša samoubice koji je jučer izveo napad u istanbuskom kvartu Beyoglu i ubio najmanje četiri, a ranio 39 osoba.

Analizom uzoraka DNK uzetih od najbližih srodnika je utvrđeno da je napad izveo turski državljanin Mehmet Ozturk.

Turski ministar unutrašnji poslova Efkan Ala je izjavio da je identificirani bombaš samoubica bio član terorističke organizacije ISIS.

“Terorista koji je izveo svirepi napad je identificiran kao Mehmet Ozturk. Ta osoba, terorista je rođen 1992. godine i državljanin Republike Turske iz Gaziantepa. Prema saznanjima do kojih smo do sada došli, sve ukazuje da je bio povezan s terorističkom organizacijom ISIS”, kazao je ministar Ala.

Bombaš samoubica je jučer u 11 sati po lokalnom vremenu aktivirao eksploziv na sebi u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal. Tom prilikom su ubijene četiri, a ranjeno 39 osoba, među kojima su bila i 24 strana državljana.

Istraga o terorističkom napadu je u toku, a do sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.