Bivši ured Charlie Hebdoa

Teroristički napad u Parizu, privedeno sedam osoba

FRANCE-ATTACK-MEDIA
French police and forensic officers inspect the scene of an attack after several people were injured near the former offices of the French satirical magazine Charlie Hebdo by a man wielding a knife in the capital Paris on September 25, 2020. - A man armed with a knife seriously wounded two people on September 25, 2020, in a suspected terror attack outside the former offices of French satirical weekly Charlie Hebdo in Paris, three weeks into the trial of men accused of being accomplices in the 2015 massacre of the newspaper's staff. Charlie Hebdo had angered many Muslims around the world by publishing cartoons of the Prophet Mohammed, and in a defiant gesture ahead of the trial this month, it reprinted the caricatures on its front cover. (Photo by Alain JOCARD / AFP)

Napad se tretira kao teroristički incident

Sedam ljudi je privedeno u vezi s napadom ispred bivših ureda satiričnog časopisa “Charlie Hebdo” u Parizu, kažu zvaničnici.

Muškarac naoružan sjekačem mesa ranio je dvije osobe u napadu u petak, prenio je BBC.

Glavni osumnjičeni, identifikovan kao 18-godišnjak pakistanskog porijekla, uhapšen je u blizini mjesta događaja. Policija je rekla da je još šest osoba u pritvoru i da su saslušani.

Napad se tretira kao teroristički incident.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je to “očito čin islamističkog terorizma”. Rekao je da je policija potcijenila nivo prijetnje u tom području.

Napad je uslijedio nakon što je u toku bilo suđenje za 14 osoba optuženih za pomaganje dvojici džihadista u provođenju napada na “Charlie Hebdo” 2015. godine, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Charlie Hebdo napustio je svoje urede nakon napada 2015. godine, a zgradu sada koristi televizijska produkcijska kuća.

Dvije žrtve napada u petak nisu službeno imenovane, ali policija je rekla da su to bili muškarac i žena koji su radili u produkcijskoj kući.