Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teška svakodnevnica afganistanskih izbjeglica u Pakistanu (FOTO)

afganistan izbjeglice (6)

Prljava i izmorena lica pokazuju stvarno stanje afganistanskih izbjeglica u izbjegličkim naseljima u blizini pakistanskog glavnog grada Islamabada. U ovim naseljima nalaze se niz godina, gdje i danas traje njihova borba za opstanak.

Prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), u Pakistanu se nalazi 1,3 miliona registrovanih afganistanskih izbjeglica. Međutim, pakistanski zvaničnici tvrde da se u zemlji nalazi još milion neregistrovanih afganistanskih izbjeglica.

O Afganistanu govore kao o zemlji koja je od 1979. godine zahvaćena ratom, terorizmom te borbama za vlast, a dio “sretnih” stanovnika te zemlje uspio je pobjeći u susjedni Pakistan.

Prvi val afganistanskih izbjeglica u Pakistan je stigao tokom ‘80-ih bježeći pred represijom ruskih okupacionih snaga. U Pakistanu, u vrlo teškim uslovima živi 1,4 miliona neregistrovanih izbjeglica iz susjednog Afganistana. Oni žive u izolovanim izbjegličkim kampovima, i iako se znatan dio njih rodio i posljednjih 30 godina živi u Pakistanu, vlasti ih i dalje smatraju izbjeglicama.

Fotoreporter Anadolu Agency (AA) posjetio je jedan takav kamp gdje je zabilježio teške uslove u kojima preživljavaju afganistanske izbjeglice. Djeca u blatu, prljava, ali sa osmijesima na licima. Voda i blato oko svake kuće njihova je svakodnevnica.