Globus

Index.hr

Teške optužbe: Kiowa nije imala opremu za more, Hrvatska je za ovaj rizik znala četiri godine

27/01/2020

Srušeni vojni helikopter nije imao tzv. floating equipment, odnosno opremu za slijetanje odnosno plutanje na moru, iako to predstavlja određeni standard

Kod Zlarina se srušio vojni helikopter Kiowa Warrior. Nesreća se dogodila na moru. Kako Index saznaje, ovaj vojni helikopter nije imao tzv. floating equipment, odnosno opremu za slijetanje odnosno plutanje na moru, iako to predstavlja određeni standard. Riječ je o tzv. skijama, koje inače imaju svi MUP-ovi helikopteri. Kako doznaje Index, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske nikad ih nije kupilo iako su bile naručene.

Za sada nema službene potvrde MORH-a. Oni će prve informacije o ovoj tragediji dati na konferenciji za novinare u 14:30.

Znali su za rizik leta iznad mora 

Naime, Kiowa helikopter koji je Hrvatska nabavila od SAD-a je jednomotorac, isti takvi helikopteri, samo civilni, ne bi smjeli ići iznad vodene površine, odnosno mora. Vojni analitičar Igor Tabak portala Obris.org sjeća se kako se upravo to pitanje potegnulo 2016. godine.

“Upravo smo o tome raspravljali, o stupnjevima rizika jer se radi o lakom jednomotorcu. Tada je iz MORH-a rečeno da je apsolutno pogrešno razmatrati vojnu sposobnost u kontekstu civilnih propisa. Isto tako, rečeno je da ne treba miješati civilne i vojne standarde, norme i propise”, govori nam Tabak dodajući da vojska razmatra rizik prije svakog djelovanja jer vojni piloti imaju drugačiji posao od civilnih.

Križanec prije četiri godine o riziku leta iznad mora

U razgovoru za Obris aktualni zapovjednik HRZ-a, general Michael Križanec, govorio je o nabavi helikoptera. Razgovor je iz 2016. godine, a tada mu je postavljeno pitanje o rizicima, uz pojašnjenje da je riječ o jednomotornom helikopteru i da bi moglo biti problema s letovima iznad mora.

“Naravno, neće ići sam i imat će nekakvu potporu ili će imati pratitelja”, rekao je tada Križanec dodajući da razumije da neko ko komercijalno vozi putnike mora imati dva motora i nekakvu opremu u slučaju pada na vodenu površinu.

“To mi je jasno, ali mi radimo drugačiji posao koji uključuje i zahtjevnije zadaće”, rekao je na kraju Križanec.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.