Globus

Sud u Briselu

Teške optužbe: Pokrenut pravni postupak EU protiv AstraZenece

28/04/2021

Postupak je javan, sastojat će se od dva ročišta i provest će se po hitnom postupku, što znači da bi mogao biti okončan za nekoliko sedmica, saopćila je Komisija, prenosi Reuters

Pravni postupak Evropske komisije protiv britansko-švedskog proizvođača lijekova AstraZeneca zbog isporuke vakcina pokrenut je u srijedu na prvostepenom sudu u Briselu.

Komisija, izvršna vlast Evropske unije, pokrenula je postupak optužujući kompaniju da nije ispunila ugovor o isporuci vakcina protiv COVID-19 i da nema “pouzdan” plan za osiguranje pravovremene isporuke.

Postupak je javan, sastojat će se od dva ročišta i provest će se po hitnom postupku, što znači da bi mogao biti okončan za nekoliko sedmica, saopćila je Komisija, prenosi Reuters.

Advokat koji zastupa AstraZenecu u pravnom slučaju koji je pokrenula Evropska unija, rekao je na ročištu u srijedu da njihov ugovor o COVID-19 ne uključuje obavezu isporuke vakcina iz svih proizvodnih pogona.

Advokat koji zastupa EU rekao je na prvom ročištu da je Unija tražila momentalne isporuke iz svih fabrika navedenih u ugovoru, uključujući one iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.