Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci i Juncker pozvali da se izglasa demarkacija sa Crnom Gorom

thaci_juncker

Predsjednika Kosova, Hashima Thaçija danas je u Briselu primio predsjednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker sa kojim je razgovarao o svim pitanjima koja su od međusobnog interesa u odnosima između Kosova i Evropska unije.

“Svjestan da nema bitnijeg i hitnijeg pitanja za Kosovo i naše građane od okončanja izolacije prema našim građanima. Moj fokus je na zaključivanju procesa liberalizacije viza”, rekao je nakon sastanka kosovski predsjednik Thaçi.

S druge strane, predsjednik Juncker, koji podržava evropsku perspektivu za sve države Zapadnog Balkana, pokazao je volju da se ovaj proces koji dosta dugo traje, zaključi. Ali, predsjednik Evropske komisije je učinio jasnim da će biti nemoguće da se ovaj proces zaključi ukoliko Parlament Kosova ne ratifikuje sporazum o obilježavanju granične linije između Kosova i Crne Gore.

Predsjednik Thaçi je rekao da je za EU neshvatljivo kako je moguće da Kosovari žele i da ovako puno traže liberalizaciju viza, a njihovi predstavnici, poslanici Skupštine Kosova, onemogućavaju kretanje bez viza svojim građanima, tako što ne glasaju za ovaj sporazum.

“Ovo je jedna potpuno apsurdna i neprihvatljiva situacija i svi poslanici Parlamenta Kosova su odgovorni za ovu nepravičnu izolaciju. Dakle, ja ih još jednom pozivam u ime građana Kosova, da odluče u interesu Kosova i naših građana, prije nego u njihovom ličnom ili partijskom interesu. Njihov glas za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji okončaće nepravednu izolaciju Kosova”, rekao je Thaçi.

Tokom dvodnevne posjete Briselu, Thaçi se sastao sa visokim zvaničnicima Evropske unije, od kojih je dobio podršku za evropsku perspektivu Kosova.