Globus

Thaci: Imam Macronovu podršku za promjenu granica

13/10/2018

Predsjednik Kosova Hashim Thaci tvrdi da je dobio podršku francuskog Emmanuela Macrona da Srbija i Kosovo što prije postignu obvezujući sporazum, s realnom mogućnošću korekcije granice.

– Predsjednik Macron snažno podržava dijalog Kosova i Srbije, mogućnost postizanja sporazuma u što je moguće kraćem vremenskom razdoblju, s realnom mogućnošću korekcije granice, što podrazumijeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriju Kosova i što bi otvorilo sigurnu euroatlantsku perspektivu za Kosovo, ustvrdio je Thaci u intervjuu za Radioteleviziju Albanije.

Prema njegovim riječima, “neće biti korekcije granica po etničkoj osnovi, već će se sačuvati multietničnost na Kosovu i perspektiva za izgradnju građanske demokracije u zemlji”.

– Dakle, predsjednik Macron snažno podržava dijalog i podržava mogućnost korekcije granica, rekao je Thaci.

Tvrdi da je francuski predsjednik savjetovao i predložio da se što prije zaključi sporazum između Srbije i Kosova. Nakon sastanka s francuskom predsjednikom, prošlog ljeta, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od Macrona dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rješenja s Albancima na Kosovu i da se ne samo osigura mir u narednih godinu-dvije, već trajni mir, kako bi se koncentrisali na ubrzani ekonomski napredak. Vučić je tada rekao da su postigli visok stepen saglasnosti po mnogim pitanjima, među kojim i zajedničko čuvanje mira i stabilnosti, zajedničko traženje rješenja i gledanje u budućnost, a ne samo u prošlost, te da se očekuje velika i značajna uloga i Francuske i Evrope u tome. Ured francuskog predsjednika nije se očitovao o Thacijevim tvrdnjama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.