Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Kosova

Thaci: Kosovo vjeruje u vodstvo SAD-a i u viziju Vašingtona

Hashim Thaci

Dodao je da Kosovo sada mora da nastavi da radi na članstvu u međunarodnim organizacijama i na novim priznanjima, kako bi se zemlja u potpunosti konsolidovala na domaćem i međunarodnom nivou

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio je “najveće poštovanje prema rukovodstvu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, predsjednika  Donalda Trumpa, koji je danas uspio da materijalizuje napore da se postigne razumijevanje između države Kosovo i države Srbije radi mira, ekonomskog razvoja i evroatlantske budućnosti”, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prisustvu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa Kosovo i Srbija potpisali su u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Thaci je izjavio da “ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, povećanje socijalne zaštite za građane, infrastrukturni projekti sa velikim kapitalom, avio-kompanije, železnice i autoputevi, uvijek su bili prioritet države Kosovo, kao i potreba da se razjasni sudbina nestalih lica i pojedinačni povratak svih raseljenih u njihove domove i imanja”.

“Još jednom se zahvaljujem specijalnom izaslaniku, ambasadoru Grenellu, na njegovoj gigantskoj posvećenosti da ovaj proces učini produktivnim, efikasnim i, vjerujem, izvodivim. Kosovo vjeruje u vođstvo Sjedinjenih Američkih Država i u viziju Vašingtona, jer je tokom istorije Kosova to donosilo samo koristi, kao što su oslobađanje i nezavisnost Kosova, uspostavljanje vojske koja će se završiti integracijom u NATO, a sada i ekonomski razvoj”, izjavio je Thaci, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodao je da Kosovo sada mora da nastavi da radi na članstvu u međunarodnim organizacijama i na novim priznanjima, kako bi se zemlja u potpunosti konsolidovala na domaćem i međunarodnom nivou.

“Prijateljstvo između Kosova i Sjedinjenih Država je vječno”, zaključio je Thaci.