Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

četverodnevno davanje iskaza

Thaci nakon saslušanja u Hagu: Potrudio sam se da razjasnim moju ulogu tokom rata

Hashim Thaci

Istakao je da smatra da je njegovo saslušanje bilo produktivno, te da sada ostaje tužiocu i sudiji da na nepristrasan način ocjene njegovo svjedočenje

Predsjednik Kosova Hashim Thaci završio je večeras četverodnevno davanje iskaza pred tužiocima Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu, javlja Anadolu Agency (AA).

Thaci je u izjavi medijima nakon izlaska iz zgrade Specijalizovanog tužilaštva izjavio da mu je drago što je četiri dana za redom imao mogućnost da pruži svoje razjašnjenje svih pitanja koja su povezana sa njegovim djelovanjem tokom ratnog perioda.

“Tokom ova četiri dana potrudio sam se da razjasnim i da dam informacije o mojoj ulozi, mojim odgovornostima tokom rata, dakle tokom perioda koji pokriva Specijalni sud. Sve ovo vrijeme bio sam u pratnji ambasadora Prospera u svojstvu advokata”, kazao je Thaci.

Istakao je da smatra da je njegovo saslušanje bilo produktivno, te da sada ostaje tužiocu i sudiji da na nepristasan način ocijene njegovo svjedočenje.

“Ukoliko oni to urade na profesionalan način i nepristrasno i časno oni lako mogu doći do zaključka da ja nisam učinio nikakvu vrstu zločina i navodna kršenja”, kazao je Thaci.

Poručio je da je u svakom slučaju “naša borba bila pravdena jer je bila borba za slobodu”. Dodao je da je upravo zato Kosovo imalo podršku demokratkog svijeta, SAD-a, EU i NATO-a. Ocijenio je da je pokušaj da se isprlja borba Oslobodilačke vojske Kosova, pokušaj i da se isprlja humanitarna NATO intervencija.

Upitan za detalje saslušanja kazao je da večeras nema pravo da iznosi informacije o svom svedočenju, ali je naglasio da nije ispitivan ni u vezi jednog slučaja.

Kosovski predsjednik je u ponedjeljak počeo davanje iskaza na poziv Specijalizovanog tužilaštva, a što je 24. juna Tužilaštvo objavilo da je predalo na potvrđivanje Specijalizovanim vijećima za optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U optužnici koju je Specijalizovano tužilaštvo proslijedilo Specijalizovanim vijećima Kosova 24. aprila navodi se da Thaci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalizovana vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu imaju rok od šest mjeseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova su privremenog karaktera sa konkretnim mandatom i nadležnošću u postupku za zločine protiv čovječnosti, ratne zločine i druga krivična djela prema zakonima Kosova, koja su započeta ili izvršena na Kosovu u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine od strane građana Kosova ili Savezne Republike Jugoslavije, odnosno protiv njih.