Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thaci ni u drugom krugu nije izabran za predsjednika Kosova

pristina protesti8

Ni u drugom krugu tajnog glasanja u Skupštini Kosova nije izabran nijedan od kandidata za novog predsjednika Kosova, jer nije bilo potrebne dvotrećinske većine glasova. Od prisutnog 81-og poslanika Hashim Thaci, lider Demokratske partije Kosova (DPK), dobio je 64 glasa, dok su za Rafeta Ramu, takođe iz DPK-a, glasala 2 poslanika. Nevažećih je bilo 15 glasačkih listića, javlja Anadolu Agency.

Kako nijedan kandidat nije prošao, ide se u treći krug glasanja u kome je potrebna prosta većina ili 61 glas za izbor predsednika Kosova.

U prvom krugu glasanja od 81 poslanika Thaci je dobio 50 glasova, Rama 4 i 27 je bilo nevažećih glasačkih listića.

Opozicija nije bila prisutna u sali tokom glasanja, jer je zbog bacanja suzavca isključeno 11 opozicionih poslanika. Nakon prvog kruga glasanja izbornu komisiju je napustio poslanik Ilir Deda iz Samoopredeljenja, koji je predstavljao ujedinjenu opoziciju.

Prema Ustavu Kosova, za izbor predsjednika Kosova potrebna su dva kandidata i potrebno je da u glasanju učestvuje minimum 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova, odnosno dvotrećinska većina poslanika. Kandidat koji dobije dvotrećinsku većinu glasova poslanika u prvom ili drugom krugu postaje novi predsjednik Kosova. Ukoliko u prva dva kruga glasanja nijedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu, ide se na treći krug glasanja u kome je ponovo potrebno da glasa minim 80 poslanika, ali je za izbor predsjednika dovoljna prosta većina ukupnog broja poslanika ili 61 glas.

U toku prvog kruga glasanja ispred skupštine je došlo do eskalacije sukoba. Pristalice opozicije su počele da gađaju u pravcu policije i u pravcu zgrade skupštine suzavcima i molotovljevim koktelima. Policija je rastjerala nasilne demonstrante suzavcem i vodenim topovima iz centra Prištine, sve do perifernog naselja Vranjevac. Nekoliko demonstranata je uhapšeno.

Policija je, takođe, blokirala prilaz šatorima, koje je opozicija postavila u utorak na platou ispred skupštine, pretražuje šatore i uklanja ih.

Predsjednici Kosova, Atifeti Jahjaga ističe petogodišnji mandat 7. aprila i, po zakonu, novi predsjednik mora biti izabran 30 dana pre isteka njenog mandata. Zato, ukoliko poslanici do 7. marta ne izglasaju novog predsjednika, automatski se ide na vanredne parlamentarne izbore.